SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło orzechowe by life_styl

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 48575

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 99 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12849
Dzienkuwa za przepis jest zaj**isty, ja robię 2 wersję z orzechów włoskich na 100g 1 łyzeczka oliwy i sól, lub orzeszki ziemne z biedry solone po prostu miksuję i robi się masło nawet bez oliwy, muszę spróbowac z włoskimi bez oliwy czy wyjdzie. Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 352 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5811
Dziś po raz kolejny robione według przepisu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 144 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 365
buby77
z włoskich tak ale nie ziemnych i ze słonecznika


masakra jaką niektórzy tutaj mają wiedzę, aż się ręce załamują, orzechy arachidowe i słonecznik to bardzo zdrowe źródła kwasów tłuszczowych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 243 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 23094
czy takie masło orzechowe można szamać samo jako posiłek (od czasu do czasu) czy raczej tylko jako dodatek?

A i jeszcze czy mógłbym prosić o link do jakiegoś artykułu , albo wytłumaczenie tutaj jak kto jest z tymi orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem ( często znajduje sprzeczne informacje) .
Kiedyś czytałem że np białko z orzechów ziemnych jest złe bo roślinę , Później z znowu że dobre i ma pełny profil aminokwasowy ,a później że wgl nie jest przyswajalne .
Więc uprzejmię czekam na kogoś kto mnie oświeci .

Zmieniony przez - voldi99 w dniu 2012-09-30 19:22:18

Nie jest najważniejsze, byś był lepszy od innych.Najważniejsze jest, byś był lepszy od samego siebie z dnia wczorajszego.

— Mahatma Gandhi

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 102 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1263
hanna23
buby77
z włoskich tak ale nie ziemnych i ze słonecznika


masakra jaką niektórzy tutaj mają wiedzę, aż się ręce załamują, orzechy arachidowe i słonecznik to bardzo zdrowe źródła kwasów tłuszczowych


Jesteś tego pewien?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Zrobiłem właśnie z samych włoskich (mam ich 2 wory swoich z działeczki) i muszę przyznać, że masełko miażdży cycki !

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 102 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1263
Ja już próbowałem robić to masło na różne sposoby i nigdy mi nie wyszło... aż w końcu dałem sobie spokój.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
ale co CI nie wyszło?

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 102 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1263
Chciałem żeby wyszło mi takie bardziej lejące, bo to, co widnieje w tym temacie na pierwszej stronie, według mnie z masłem za dużo wspólnego nie ma. Widziałem filmy na YT, jak ludzie robią i im wychodziło, a mi nie. To samo na jakiś blogach o gotowaniu. Kupiłem nawet specjalnie blender do tego.

Pierwszy raz chciałem zrobić sobie miksa, więc dałem trochę włoskich, brazylijskich i nerkowców. Najpierw je wszystkie zmieliłem na wiór w blenderze, a potem dodałem trochę oliwy i miodu. Efekt był taki, że po kilku minutach miksowania wychodziła mi taka twarda, klejąca masa. Nic się z tym nie dało zrobić, a oliwa pływała na dnie. Potem próbowałem z samych włoskich i efekt ten sam.

Na jakimś blogu znalazłem, jak jedna klientka robiła takie masło z samych włoskich bez oliwy i jej wyszło coś takiego:



Widać, że to jest płynne i to są same orzechy bez żadnych dodatków. Nie mam pojęcia, co robię źle, bo tutaj nie ma czego zrobić źle. Po prostu wziąć i to zmielić. Ale jak widać, mi coś takiego wyjść nie może...

Zmieniony przez - SaV1 w dniu 2012-10-06 23:20:39

Zmieniony przez - SaV1 w dniu 2012-10-06 23:21:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 980 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7929
Po dodaniu oliwy i miodu (miód roztop w mikrofali) nie miksuj tylko ugniataj łyżką/widelcem jak ciasto. Jeżeli po paru min. ugniatania będzie za sypkie to dodawaj deczko oliwy i gnieć dalej aż do uzyskania wymaganej konsystencji. Dałeś pewnie za dużo oliwy, "ciasto" się przesyciło i pod wpływem miksowania "wypluło" oliwę.

Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.

http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jabłka faszerowane

Następny temat

Cyc z warzywami z ryżem curry - by NTJ

WHEY premium