Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
521
Witam,
Mam pytanie. Upiekłam chleb według przepisu z tego działu, z mąki pełnoziarnistej żytniej na zakwasie.
- Czy wartośc odżywczą chleba mam liczyc na podstawie wartości mąki? 50g chleba będzie miał taką wartośc jaką ma 50g mąki, z której upiekłam chleb? Nie dodawałam żadnych dodatków,tylko woda i mąka.
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
521
dobrze, bardzo dziękuję za radę :), a czy "zupę pomidorową"(3 ugotowane pomidorki, następnie wycisnięty z nich miąsz i zagotowany w wodzie z warzywami(natką pietruszki, marchewką) wliczac do bilansu? do tej pory nie wliczałam, ale teraz mnie to zastanowiło...
Zmieniony przez - JULAAkaa w dniu 2012-09-30 20:26:52
Szacuny
0
Napisanych postów
352
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
16345
Jeśli dodałaś 50g mąki+ wodę to zważ to i proporcją policz ile wychodzi w całości lub na 100g:P Np. jeśli chleb waży po upieczeniu 100g (mąka 100g ok 350kcal) to w całości wyjdzie 175kcal i już. bez filozofii
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
521
czyli załóżmy, ze mój chleb wazy 500g, a do jego upieczenia użyłam pół na pół mąki i wody, to jego wartości będą równe 250g wartosci mąki? dobrze rozumiem?
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
521
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i zainteresowanie, ale nadal mam wątpliwość co do mojego obliczenia, zużyłam 1 kg mąki (100g- b-8.1g, t-2.2g, w- 61.2g, kcal-323) i około 1000 g wody, upiekłam to w 2 foremkach, a więc mam 2 chlebki. Załóżmy, ze zjem 80g chleba, a więc wartośc tych 80 g to będzie 80g wartości mąki i podzielić na 2?