SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mięso wysuszone na wiór

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1716

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68
Witam,

ciekawi mnie jedna rzecz.

Mam cycka 100g który ma ~20g białka. Czy jeśli go ugotuję i wysuszę a następnie zmiele na proszek to ten proszek (przypuszczam że 40-50g) będzie miał dalej tyle samo białka?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Nie oplaci Ci sie to ni cholery. Jezeli policzymy kurczaka za 18 zl (ja mam za 17 z kawalkiem, wiec zaokraglam), to kilogram piersi (18 zl) = jakies 200g bialka. Czyli powiedzmy 9 zl za 100g. Czyli 90 zl za kilogram bialka. Czyli jednym slowem drozej, niz bialka z gornej polki. Oczywiscie porownuje takiego kurczaka do WPC.

P.S: Wychodzi na to, ze SFD - SFD WPC Protein ECONO v2 jest 2.5 raza tanszym zrodlem bialka, niz sklepowe kurczaki

Zmieniony przez - spot w dniu 2012-09-29 03:59:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
podczas gotowania tracisz jedynie wode. wiadomo ze po obrobce i zmieleniu bedzie mniejszy wagowo, ale liczysz zawsze BTW i kcal dla suchego produktu

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68
To ja wiem, natomiast susząc traci jakieś 50% objętości. Czy więc powstały proszek będzie miał te wszystkie składniki odżywcze co surowy? Możnaby taki proszek dodawać do różnego rodzaju potraw. 10g proszku miałoby jakieś 7g białka więc jak odżywki białkowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
a z czego jest ten "proszek"??? odpowiedz sobie na pytanie i bedziesz wiedział, że wartosci ma takie jak surowy

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
W pewnym sensie obróbka ma znaczenie - również dla mikro/makro składników pokarmu. Więc nie byłbym do końca pewien, że wyjściowy produkt ma identyczne wartości, jak ten przetworzony

W moim przekonaniu obróbkę należałoby zminimalizować, a nie odwrotnie. Pomijając kwestie, że nie widze sensu i opłacalnosći wyżej wymienionego zabiegu.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
to są marginalne straty, wiec generalnie przyjmuje sie wartosci wyjsciowe dieta to nie apteka

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Jeśli ktoś swoja uwagę skupia wyłącznie na wartościach b/t/w, to pewnie nie są to różnice znaczące.

Dane mi było czytac publikacje, w której poruszano równiez - chociażby staraty białka, podczas długotrwałej obróbki i jednak straty były zauważalne. To taki przykład, ale obrazuje, ze np. przerabianie mięsa w proch jest raczej pomysłem bez wiekszego sensu.

Zmieniony przez - Skerx w dniu 2012-09-27 13:19:55

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68
Wg mnie ma to duży sens, otóż wówczas można ten proszek dodawać do różnych potraw zamiast białka które nie jest zazwyczaj smaczne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Straty makroskładników będą nieznaczne w mięsie, jeśli zawiera ono niewielkie ilości tłuszczu. Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem, tak więc straty będą odnosić się tylko do białka, jeśli w ogóle. Obróbka termiczna spowoduje je, jeżeli mięso zostanie przypalone, a takiego białka już nie przyswoimy. Jeżeli produkt zostanie przetworzony i wysuszony, to aby zostało odpowiednio strawione będzie musiało po prostu dość do odpowiednio dużej rehydratacji, by enzymy miały odpowiedni dostęp do makromolekuł. Straty mikromolekuł będą większe, jednakże nie oszukujmy się, pierś z kurczaka nie jest ich bogatym źródłem.

Jeśli już decydujesz się na wysuszenie produktu, musi zadbać by było odpowiednio wysuszone, w przeciwnym razie grozi mu infekcja wskutek niezbyt mocno obniżonej aktywności wody.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-09-27 13:57:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Wg mnie ma to duży sens, otóż wówczas można ten proszek dodawać do różnych potraw zamiast białka które nie jest zazwyczaj smaczne.

Nie lepiej i smaczniej po prostu to mięso zjeść?

Poza tym, jeśli chodzi o suplement - to jest cała masa smacznych odżywek białkowych

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 524 Napisanych postów 3303 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130901
najprostszym przykladem owego zabiegu są tak zwane "beef jerky", spojrz na zawartosc b/t/w w czyms takim to bedziesz mial odpowiedz w praktyce
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

redukcja do oceny "dieta"

Następny temat

przygoda z PURE

WHEY premium