-100g filetu z kurczaka,
-80g mięsa mielonego(używam mięsa mielonego drobiowo-króliczego)
-ok. 60g kaszy kuskus(odmierzać przed przygotowaniem na sucho około pół małej literatki)
-pół dużej czerwonej papryki
-pół białej cebuli
-1 średnia marchewka
-liść białej kapusty
-przyprawa curry
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie składników:
Kurczaka kroimy w kostkę mieszamy z mięsem mielonym i marynujemy w curry(Odstawiamy na około pół godziny przed smażeniem) Przygotowywujemy kaszę kuskus(wodę którą zalewamy kaszę można lekko osolić).
Paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tartce, a cebulę i liść kapusty kroimy w paski.
Zabieramy się za mięsko:
1.Petelnię najlepiej teflonową rozgrzewamy wlewamy na nią wodę tak aby wypełniła dno. Wrzucamy mięso i pieczemy.
2.Kiedy mięso już dojdzie dodajemy ważywa, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10-15 min tak aby ważywa się nie rozgotowały.
3.Na tależ wykładamy kaszę i polewamy mięsem z warzywami.
Gotowe!
Wartość kaloryczna:
420kcal
białko: 56g
węglowodany: 78g
tłuszcz: 9,21
SMACZNEGO:)
Zmieniony przez - soft1 w dniu 2012-08-09 15:05:19