Na początek wrzucam kilka przepisów od Doroty Galińskiej:
Kilka wersji OMLETA by Dorota Galińska :
1.OMLET NR1- TRADYCYJNY
-30g płatków owsianych
-30g płatków żytnich
-4 białka (może być 1 żółtko)
-siemię lniane i pestki dyni do posypania omleta
Sposób przyrządzenia:
-w szklance w małej ilości ciepłej wody rozpuszczam 3 słodziki
-w osobnym pojemniku (ja robie to w szejkerze) wsypuję płatki
-płatki zalewam wodą ze słodzikiem
-wsypuję cynamon, mieszam
-dodaję jaja, mieszam
-w tym czasie patelnia jest już nagrzana , psikam ją pamem
-wlewam "mixturę" na patelnię
-posypuję omleta siemieniem oraz pestkami dyni a także szczyptą cynamonu
-mniam
Ten omlet jest idealny na pierwszy, drugi, bądź trzeci posiłek.
2.OMLET NR 2- ZIELONY
-60g płatków owsianych
-20g otrębów żytnich
-pietruszka suszona
-4 białka (może być 1 żółtko)
- pestki dyni do posypania omleta
-sól
Sposób przyrządzenia:
-w szklance w małej ilości ciepłej wody rozpuszczam 1 słodzik
-w osobnym pojemniku (ja robie to w szejkerze) wsypuję płatki
-płatki zalewam wodą ze słodzikiem
-dodaję jaja, mieszam
-wsypuje otręby, mieszam
-wlewam "mixturę" na rozgrzana i popsikana pamem patelnię
-posypuję pestkami dyni i szczyptą soli
Ten omlet jest idealny na pierwszy, drugi, bądź trzeci posiłek.
3.OMLET NR 3- SUPER NA OSTATNI POSIŁEK
-30g proteiny naturalnej
- cynamon
-2 białka jaj
-otreby pszenne
-siemię lniane
-mozna dodać 3 kropelki aromatu do ciast, np. kokosowego
Sposób przyrządzenia:
-w szklance w małej ilości ciepłej wody rozpuszczam 2-3 słodziki
-w osobnym pojemniku (ja robie to w szejkerze) wsypuję proteine
- zalewam ją wodą ze słodzikiem
- wsypuje cynamon, aromat
-dodaję białka, mieszam
-wsypuje otręby, mieszam
-wlewam "mixturę" na rozgrzana i popsikana pamem patelnię; zamiast pamu mam inny skuteczny sposób, by omlet się nie przykleja do patelni a jednocześnie na oszczędzenie zbednych kalorii- mozna patelnie posypac otrębami
-posypuję omlet siemieniem i cynamonem
Zmieniony przez - Golden4 w dniu 2012-06-10 12:21:14