SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

„Dieta paleo” w XXI wieku.

temat działu:

Strength & Endurance

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15234

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41059
Ja sobie nie odmawiam soli, ale pocieszam sie ze mam bardzo niskie cisnienie, a to nadcisnieniem jako konsekwencja sie straszy przed soleniem. Z drugiej strony unikam przetworzonych rzeczy, wyjatkiem sa ryby,ktore wpadaja wedzone czy czasem z puszki. Majac na uwadze to co pisala Lejjla w kwestii wysilku i soli nie wiem czy sie tej soli obawiac czy nie, trudno tez mi zmierzyc ile gram soli zjadam, czy to juz duzo czy w normie. Jak sadzicie biorac pod uwage moje uwarunkowania, przejmowac sie czy nie?

Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-05-06 11:00:47

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z tym że problemy z sodem czy chlorem nie wynikają tylko z wpływu na układ krwionośny. Chociaż głównie na to się zwraca uwagę. Niewielkie ilości nadwyżki sodu już powodują mikroudarów mózgu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
A to ciekawe. Podeślij coś do poczytania jak masz pod ręką.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tutaj dyskusja na temat możliwego wpływu sodu na karcenogenezę:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9146740

Jeśli chodzi o mikroudary to informację mam z czasopisma "Żywienie Człowieka i Metabolizm" IŻIŻ, referencja odnosi się do owego artykułu:
http://helpguide.org/elder/vascular_dementia.htm

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-05-06 20:55:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41059
w temacie soli: sądzę, że w przypadku stosowania diety, gdzie sami przygotowujemy żywność i rezygnujemy z przetworzonych gotowców (wędliny - o fastfoodach czy gotowych daniach nie wspomne), albo je ograniczamy (nabiał) przegiąć z solą jest bardzo trudno. to właśnie wygodne zdobycze zachodniej diety nabijają bilans soli, od chleba i wędlin począwszy aż po fastfoody i słone przekąski.
próbując oszacować podaż soli wyszukałąm coś takiego:
http://clients.fuse.co.uk/unilever/salt_tool/ 

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Raczej nie, przeciwnie, bardzo łatwo przekroczyć zapotrzebowanie na sód - 2g, co w przeliczeniu na sól jest równe 5g. Teraz sprawdziłem jeszcze Bromatologii Gertig'a i pisze tam o 2,5g sodu = 6g soli - jednak te dane są nieaktualne. Przeglądając pracę na temat spożycia soli w Polsce wysunąć można było m.in. następujące wnioski:
1. Spożycie soli jest większe na wsiach, mniejsze w miastach (im większe miasto tym mniejsze spożycie soli) ze względu na tradycję polską i styl życia.
2. Nieważne od miejsca zamieszkania, Polacy spożywają dużo za dużo soli, dochodząc nawet do ilości 15g/dzienne,
3. Sól jest głównym dodatkiem do żywności, który daje dużą gwarancję producentowi, iż produkt wyprodukowany przez niego będzie miał większą wartość organoleptyczną w ocenie konsumenta.
4. Sól jest wszechobecna niemalże w każdym przemyśle spożywczym, sama eliminacja nabiału, pieczywa, nie jest wystarczająca dla utrzymania zalecanego poziomu spożycia sodu/soli, jednak zdecydowanie umożliwi odpowiednią redukcję w dużym stopniu nadmiernie spożywanej soli.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-05-07 16:46:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 40 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 487
chcialbym to moc zastosowac ale jednak nie mam chyba takiego portfela. glownym zrodlem wegli sa u mnie ryz i platki owsiane... bialko to piers kury, jaja i ewentualnie twarogi czy sery no i oczywiscie bialko serwatkowe. Podaz tluszczu jest niska wiec tego tez latwo pilnowac a jesli juz to dodaje tluszcz roslinny bo jest tanszy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 40 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 487
no i jeszcze pytanie. Kalorie liczymy normalnie? czy tak jak gdzies tam przeczytalem jemy do syta? nie wyobrazam sobie nie liczyc kalorii :D
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A może ktoś powiedzieć jak wygląda rozkład składników na Paleo, tylko nie książkowy, ale jak Wy to rozpisujecie?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Podstawy diety paleo.

Następny temat

DIETA PALEO - ZBIÓR ARTYKUŁÓW I OPRACOWAŃ

WHEY premium