Kiedyś czytałem o dietach osób bardzo długowiecznych. Najbardziej dla mnie interesujace są przypadki długowieczności wśród biednych społeczeństw - nie można bowiem wytłumaczyć ich zdrowia dobrym dostępem do dobrej jakości opieki zdrowotnej (jak u np. Japończyków).
Genralnie, dieta osó długowiecznych jest zróżnicowana. Jednak to nie brak mleka, mięsa, surowych owoców i warzyw różni taką dietę od reszty populacji, lecz niejedzenie wysoko przetworzonych produktów. Oosby długowieczne ponadto wykazują wysoką aktywnośc fizyczną, pracują do późnych lat starości na roli itp.
Nutrition for Longevity
http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/83_folder/83_articles/83_longevity.html
Dieta długowiecznych osób z Azerbejdżanu. Bardzo dużo mięsa, mleka i przetworów przede wszystkim naturalnych jogurtów, surowce owoce i warzywa, sporo ziół. Prawie w ogóle brak cukru, przetworzonych produktów, mało chleba. Oczywiście wysoka aktywność fizyczna.
Artykuł przeglądowy nt. długowieczności, polecam rodziały o pożywieniu:
NUTRITION NEWS and VIEWS Vol.5,
http://www.ndmnutrition.com/longevity by judith decava
Z grubsza, dieta długowieczności jest różnorodna. Ale może zawierać isotne ilości mleka i jego prostych przetworów. Kluczem jest prostota i naturalność jedzenia. Produkty mają być bogate w
witaminy, enzymy, mikroelementy - a więc mięsa, ryby, mleko i przetwory, owoce, warzywa, wszelkie orzechy, zioła. DO tego aktywność fizyczna.
Wrogiem absolutnym jest śmieciowe jedzenie, nie mleko...