Bartek jeśli nikt nie odpowie dzię postaram sie napisać. Narazie praca.
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Ilość wyświetleń tematu: 3302
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Witam. Wyjaśni mi ktoś jak wpływa ilość podwójnych wiązań na strawność tłuszczy? Wydaje mi się, że tłuszcze o małej liczbie wiązań podwójnych są bardziej strawne niż te które zawierają ich wiele. Jeszcze jedno - jak wygląda powyższa rzecz, jeżeli chodzi o konsystencje - tłuszcze o płynnej konsystencji są strawniejsze niż te w stałej postaci?
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
dzięki za odpowiedź s.m.p.a, jednakże nie do końca o to mi chodziło. Otóż o ile mi wyjaśniłeś sprawę odnośnie długości łańcuchów węglowych w tłuszczach, to na temat zależności pomiędzy szybkością przyswajania, a konsystencją i/lub ilością podwójnych wiązań nie objaśniłeś do końca.
Według Ciebie, najważniejszą rolę w wchłanianiu pełni długośc łańcucha węglowego, zaś liczba podwójnych wiązań i konsystencja nie mają aż takiego znaczenia? Kurde, czytałem kiedyś na ten temat w jakiejś książce, a teraz niewiele pamiętam z tego... .
Biorąc po uwagę następujący tekst z książki Gawęckiego: "...obecnosc wiązania podwójnego zmniejsza temperaturę topnienia kwasu tłuszczowego w porównaniu z kwasem nasyconym o tej samej długości łańcucha. Im więcej kwas tłuszczowy ma wiązań podwójnych, tym, niższa jest jego temperatura topnienia...", a zatem większa strawnosc?
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Nasz sklep
Mega promocja
Podobne tematy
Artykuły