SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Strawność tłuszczy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3302

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
zalamka drugi raz ostrzegał nie będę..... i pójdzie ban tyle w temacie.
Bartek jeśli nikt nie odpowie dzię postaram sie napisać. Narazie praca.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 135 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 908
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 20096
Jak znajdziesz chwilę s.m.p.a to, objaśnij mi temat jak możesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Witam. Wyjaśni mi ktoś jak wpływa ilość podwójnych wiązań na strawność tłuszczy? Wydaje mi się, że tłuszcze o małej liczbie wiązań podwójnych są bardziej strawne niż te które zawierają ich wiele. Jeszcze jedno - jak wygląda powyższa rzecz, jeżeli chodzi o konsystencje - tłuszcze o płynnej konsystencji są strawniejsze niż te w stałej postaci?



Zacznę może od 2 części pytania najpierw tłuszcze w postaci płynnej będą GŁÓWNIE tłuszczami długo łańcuchowymi (wiadomo do 6 ww krótko do 8-10 średniołańcuchowe itd). Więc oleje będą z reguły tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone. To wiesz.

Wiadomo że trawienie ich zaczyna się głównie w dwunastinyc i jelicie cienkim. Tam wydziela się żołć, która magazynowana jest w pęcherzyku żołciowym.Tłusty pokarm prowadzi do jej wydzielania się i emulgacji tłuszczów (tł mleczny jest juz zemulgowany plus zawiera krótkołańcuchowe kw tł wiec szybciej sie trawi) dodatkowo uaktywania enzymy trzuskowe.

W ksrócie w jelicie cienkim jest także lipaza jelitowa i fosfataza alkaliczna rozkładają tł do glicerolu i wkt. Kwasy o krótkich łańcuchach i takie do 12 ww a także glicerol bedą wchłaniać się z jelita do krwi a potem żyłą wrotną przedostawać sie będą do wątroby.

Natomiast kwasy tłuszczowe o długim łańcuchu węglowym, cholesterol, monoglicerydy oraz glicerol zamieniane są w ścianie jelita w triglicerydy; tworzą się chylomikrony i lipoproteiny VLDL czyli związki z białkami które trafiają do ukł limfatycznego a potem do krwiobiegu i potem tętnicami zapylają do takanek. Lipoproteiny dostarczają triglicerydy, cholesterol i fosfolipidy do wątroby, zapasowej tkanki tłuszczowej oraz pozostałych tkanek. Lipaza lipoproteinowa pomaga uwalnianiu się trójglicerydów z lipoprotein, które mogą być wykorzystane jako materiał energetyczny tworzyć nowe trójglicerydy albo budować membrany komórkowe.

Wynikałoby z tego że krótkołańcuchowe kwasy będą szybciej strawne. Mam nadzieję że czegoś nie poknociłem. Zerkne jeszcze do książek po światch bo nie mam w domu Co do ilości wiązań pamietam w jakieś było dokładnie opisane o ile sobie przypomniam ale nie pamietam. pozdr

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 135 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 908
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50703
Przecież s.m.p.a. wszystko wytłumaczył. Kluczową rolę w strawności nie będzie grała liczba wiązań podwójnych, ale liczba łańcuchów węglowych w WKT tworzących daną cząsteczkę - czyli ich im więcej, tym wchłanianie dłuższe. A ile łańcuchów posiadają poszczególne kwasy tłuszczowe, to łatwo już można sprawdzić na wikipedii.
...
Napisał(a)
Usunięty przez s.m.p.a. za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 135 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 908
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ochłoń przynajmniej od tego działu na chwilę.

Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2012-04-07 06:53:44

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 20096
dzięki za odpowiedź s.m.p.a, jednakże nie do końca o to mi chodziło. Otóż o ile mi wyjaśniłeś sprawę odnośnie długości łańcuchów węglowych w tłuszczach, to na temat zależności pomiędzy szybkością przyswajania, a konsystencją i/lub ilością podwójnych wiązań nie objaśniłeś do końca.

Według Ciebie, najważniejszą rolę w wchłanianiu pełni długośc łańcucha węglowego, zaś liczba podwójnych wiązań i konsystencja nie mają aż takiego znaczenia? Kurde, czytałem kiedyś na ten temat w jakiejś książce, a teraz niewiele pamiętam z tego... .

W necie kiedyś znalazłem informacje dotyczącą kwasów tłuszczowych nasyconych, a mianowicie, że "kwasy tłuszczowe są lepiej przyswajalne niż nienasycone kwasy tłuszczowe". Ile w tym prawdy? Wiem, że może głupio jest porównywac tak ogólnie grupy tłuszczy, bo poszczególne kwasy tłuszcowe w grupie mają nieco inne właściwości, ale wydaje mi się (prawie jestem pewien), że jest jakaś taka zależnośc. Według powyżej wymienionej zasady, im mniej podwójnych wiązań tym lepsza strawnosc.

Ogólnie wyczytałem, że jest taka zależnosc - "im niższy punkty topnienia, tym większa strawnosc"
Biorąc po uwagę następujący tekst z książki Gawęckiego: "...obecnosc wiązania podwójnego zmniejsza temperaturę topnienia kwasu tłuszczowego w porównaniu z kwasem nasyconym o tej samej długości łańcucha. Im więcej kwas tłuszczowy ma wiązań podwójnych, tym, niższa jest jego temperatura topnienia...", a zatem większa strawnosc? Idąc tym tokiem myślenia - tłuszcze o większej ilosci wiązań podwójnych są strawniejsze niż te o małej liczbie/ brakiem wiązań podwójnych (a więc lepiej przyswajają się nienasycone kwasy tłuszczowe niż nasycone).Podkreślam, że mówię tu o kwasach tłuszczowych nasyconych i nienasyconych o tej samej długości łańcucha węglowego

Co sądzisz o tym wszystkim?




Zmieniony przez - bartek895 w dniu 2012-04-09 20:56:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
dzięki za odpowiedź s.m.p.a, jednakże nie do końca o to mi chodziło. Otóż o ile mi wyjaśniłeś sprawę odnośnie długości łańcuchów węglowych w tłuszczach, to na temat zależności pomiędzy szybkością przyswajania, a konsystencją i/lub ilością podwójnych wiązań nie objaśniłeś do końca.

Napisałem wyraźnie, że nie posiadam w tej chwili materiałów z których mógłbym skorzystać by zaktualizować sobie wiedzę. Nie chciałem więc wypisywać niepopartych niczym herezji.
Według Ciebie, najważniejszą rolę w wchłanianiu pełni długośc łańcucha węglowego, zaś liczba podwójnych wiązań i konsystencja nie mają aż takiego znaczenia? Kurde, czytałem kiedyś na ten temat w jakiejś książce, a teraz niewiele pamiętam z tego... .

Jak napisałem takie informacje znalazłem w literaturze i to głównie długość łańcucha ma znaczenie.
Zemulgowany przez żółć tłuszcz, poddawany jest działaniu lipazy trzustkowej, która w triglicerydach zawierających długołańcuchowe kwasy tłuszczowe prowadzi do hydrolizacji wiązań estrowych, powstają monoglicerydy i wolne kwasy tłuszczowe.
Sok trzustkowy zawiera esterazę karboksylową rozkładającą estry cholesterolu i witamin rozpuszczlanych w tł. I fosfolipazę, która uwalnia kwasy tłuszczowe z fosfolipidów.
Tutaj Gawęcki nic nie wspomina o „innej strawności”. Na pewno co już napisałem Glicerol oraz krótkołancuchowe kwasy tłuszczowe do 12 atomów węgla są uwalnianie z komórek jelita cienkiego bezpośrednio do krwi przepływającej przez kosmki jelitowe. Podobne informacje można znaleźć w fizjologii człowieka S. Konturka

Jeszcze jeden cytat:
„stopień strawności tłuszczów zależy od długości kwasów tłuszczowych, im dłuższy łańcuch i im wyższy punkt topnienia tłuszczu tym gorsze wchłanianie!”

Biorąc po uwagę następujący tekst z książki Gawęckiego: "...obecnosc wiązania podwójnego zmniejsza temperaturę topnienia kwasu tłuszczowego w porównaniu z kwasem nasyconym o tej samej długości łańcucha. Im więcej kwas tłuszczowy ma wiązań podwójnych, tym, niższa jest jego temperatura topnienia...", a zatem większa strawnosc?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe  tutaj temp topnienia kwasów nienasyconych i nasyconych. Jak widać nie jest nic czarne ani białe i nie da rady jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo należy patrzyć zarówno na długość łańcucha ww oraz temp topnienia (która nie wzrasta wprost proporcjonalnie do długości wiązań w kt nienasyconych jak to ma miejsce w nasyconych). Zdrowia.
Daj żyć.


Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2012-04-10 19:59:49

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

WOK- Indukcja.

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 60kg

WHEY premium