...
Napisał(a)
Najwięcej wapnia jest w kamieniu wapiennym, z którego produkuje się wapno budowlane. Jednak nikt nie traktuje ani kamieni wapiennych, ani wapna budowlanego jako źródło wapnia dla organizmu.
...
Napisał(a)
Wapń jest dostępny gdy pokona barierę jelito-krew. To po pierwsze - przeczytaj na google co to jest wchłanianie z przewodu pokarmowego bo wypisujesz głupoty nieziemskie.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15365401 - praca na temat biodostępności wapnia z wód mineralnych, tzn. wapnia nieorganicznego.
Chemia Żywności Sikorskiego, Żywienie Człowieka Gawęckiego, Bromatologia Gertiga, Normy Żywienia Człowieka Ziemlańskiego, Fizjologia jakakolwiek np. Traczyka - w każdej znajdziesz rozdział odnoszący się do metabolizmu wapnia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15365401 - praca na temat biodostępności wapnia z wód mineralnych, tzn. wapnia nieorganicznego.
Chemia Żywności Sikorskiego, Żywienie Człowieka Gawęckiego, Bromatologia Gertiga, Normy Żywienia Człowieka Ziemlańskiego, Fizjologia jakakolwiek np. Traczyka - w każdej znajdziesz rozdział odnoszący się do metabolizmu wapnia.
...
Napisał(a)
Hehe, akurat węglan wapnia nie jest rozpuszczalny w wodzie... dlatego się wytrąca przy ogrzewaniu i stanowi twardość przemijającą wody...
Podobnie jak twardość gipsowa.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-03-01 00:10:53
Podobnie jak twardość gipsowa.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-03-01 00:10:53
...
Napisał(a)
Bromatologia. Zarys nauki o żywieniu. Henryk Gertig
Nie znalazłem żadnych informacji na temat przyswajalności wapnia nieorganicznego.
Może przeoczyłem bo jest już późno. Resztę przejrzę jutro.
Nie znalazłem żadnych informacji na temat przyswajalności wapnia nieorganicznego.
Może przeoczyłem bo jest już późno. Resztę przejrzę jutro.
...
Napisał(a)
SkalarWapń jest dostępny gdy pokona barierę jelito-krew. To po pierwsze - przeczytaj na google co to jest wchłanianie z przewodu pokarmowego bo wypisujesz głupoty nieziemskie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zespół_nieszczelnego_jelita
Zmieniony przez - fabularasa w dniu 2012-03-01 00:41:06
...
Napisał(a)
Mówiłem o metabolizmie wapnia nie o wchłanianiu nieorganicznych jego związków, do drugiego -zagadnienia podałem Ci odnośnik do przykładowego badania odnośnie wchłanialności wapnia z wód mineralnych.
...
Napisał(a)
SkalarHehe, akurat węglan wapnia nie jest rozpuszczalny w wodzie... dlatego się wytrąca przy ogrzewaniu i stanowi twardość przemijającą wody...
Podobnie jak twardość gipsowa.
Zdaje się, że z reguły wapń nieorganiczny nie rozpuszcza się w wodzie.
...
Napisał(a)
SkalarMówiłem o metabolizmie wapnia nie o wchłanianiu nieorganicznych jego związków, do drugiego -zagadnienia podałem Ci odnośnik do przykładowego badania odnośnie wchłanialności wapnia z wód mineralnych.
Na czym polega metoda ICP-MS? Bo naukowcem nie jestem.
Zmieniony przez - fabularasa w dniu 2012-03-01 10:02:25
...
Napisał(a)
SkalarCzerpiesz wiedzę z złych źródeł, potem szerzysz swoją niewiedzę wśród innych.
Używasz przypraw? Są napromieniowanie na granicy.
Po co? Bo piszesz że nic w nim nie ma, to Ci mówię poproś odpowiednią organizację o oznaczenie poszczególnych substancji. Piszesz że jest poddawany "przeróżnym" procesom - znasz proces technologiczny obróbki ziarnaka ryżu? Wiesz co się z nim dzieje? Wątpię.
"oszczędzono procesy, o których pisałem" - póki co o niczym nie napisałeś.
Przyprawy nie są posiłkiem samym w sobie więc to zły przykład. Dla dowodem na brak "życia" w ziarenkach ryżu, które można kupić w sklepie jest taki, że przy próbie kiełkowania nic nie wyrośnie. To jak chiński czosnek, który za cholerę nie wykiełkuje.
Zmieniony przez - fabularasa w dniu 2012-03-01 10:07:42
...
Napisał(a)
Rzadko spotyka się przejawy tak daleko idącej ignorancji i niewiedzy.
Kazeina się nie trawi? - proszę:
http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN89_02/S000711450300028Xa.pdf&code=21c0e55a765a432374f024857fd4885c - jednak się trawi
Organizm ludzki nie rozpoznaje tego białka jako swoje, dlatego zaczyna produkować przeciwciała, które mają zniszczyć to obce białko - we krwi pojawiają się aminokwasy: http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN89_02/S000711450300028Xa.pdf&code=21c0e55a765a432374f024857fd4885c
Powyżej masz tytuł fachowej literatury
Galaktoza również nie jest trawiona przez ludzki organizm, więc odkładana jest w różnych częściach naszego ciała np. w oku wywołując zaćmę. - glukoza i fruktoza też nie ulegają trawieniu, podobnie jak galaktoza w organizmach ssaków, bo są to monosacharydy, czyli cząstki elementarne. Galaktoza ulega przemianie do glukozy w ustroju, a stan o którym piszesz dotyczy chorych na galaktozemię - przypadłość genetyczną, która dotyka skrajnie niewielki odsetek populacji ludzkiej i wynika z braku enzymu galaktozo-1-fosforanourydylo-transferazy lub galaktokinazy. Tutaj fachowa literatura i na ten temat: http://omim.org/entry/230400
Co do kalorii, to jak już wspomniałem, wystarczy obserwować swój organizm. Kiedy zjem ryż lub makaron, niedługo po tym jestem znów głodny, inaczej wygląda to z tłuszczem, który dostarczony z mięsem zaspokaja głód na długi czas. - co do kalorii to liczyłeś je tak jakbyś był hutnikiem - nie biorąc pod uwagę równoważnika Atwatera (w Bromatologii - jak masz - sobie sprawdź). Ryż jest lekkostrawny i syci na krócej niż ekwiwalent kaloryczny w postaci posiłku białkowo tłuszczowego (jaja). Tutaj nikt tego nie podważa, ale nie dla każdego jest to jedyne kryterium oceny żywności. A to że z ryżu nic nie wyrośnie -> , a z jajka wykluje się pisklak? )
We współczesnym świecie w organizmie człowieka często występują wszelkiego rodzaju zwapnienia. Jak dla mnie jest to efekt niewchłoniętego, niestrawionego wapnia, który krąży sobie po organizmie, aż w końcu osiada w pewnym miejscy tworząc tego typu zwyrodnienia. - a dla starożytnych Egipcjan ziemia była płaskim dyskiem opartym na siedmiu krokodylach. Zwapnienia powstają w tkankach pod wpływem rozmaitych czynników, z których kluczowym - jest proces zapalny.
kiedyś na wykładzie pan Doktor mowił o odżywianiu i tez własnie mówił o tej kazeinie zawartej w mleku ... - że jest jest to gęsta, lepka substancja, tworzą się z niej grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia... - kazeina występuje w mleku kobiecym (podobnie jak galaktoza):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3966414
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22084829
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8523212
A co w tym śmiesznego wapń przyswajalny to ten, który organizm może wykorzystać na potrzeby metabolizmu i uzupełnienie zapasów tkankowych. Jeśli nie jest w stanie go wchłonąć (wapń nieorganiczny) tworzy blaszki miażdżycowe ścian tętnic, kamienie żółciowe i nerkowe oraz szereg patologicznych zmian zwapnieniowych, potocznie zwanych zwyrodnieniami. - nie wisz ani czym jest wchłanianie, ani trawienie, w ogóle ogrom Twojej niewiedzy jest porażający.
Jeśli jakiś składnik pokarmowy nie jest wchłaniany z przewodu pokarmowego - to jest wydalany z kałem. Żeby jakikolwiek związek dostał się do organizmu i stworzył blaszkę miażdżycową, kamienie nerkowe czy żółciowe - musi zostać wchłonięty ze światłą jalita. Nie rozumiesz nawet znaczenia pojęć których używasz.
Zmieniony przez - testek w dniu 2012-03-01 10:58:20
Kazeina się nie trawi? - proszę:
http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN89_02/S000711450300028Xa.pdf&code=21c0e55a765a432374f024857fd4885c - jednak się trawi
Organizm ludzki nie rozpoznaje tego białka jako swoje, dlatego zaczyna produkować przeciwciała, które mają zniszczyć to obce białko - we krwi pojawiają się aminokwasy: http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN89_02/S000711450300028Xa.pdf&code=21c0e55a765a432374f024857fd4885c
Powyżej masz tytuł fachowej literatury
Galaktoza również nie jest trawiona przez ludzki organizm, więc odkładana jest w różnych częściach naszego ciała np. w oku wywołując zaćmę. - glukoza i fruktoza też nie ulegają trawieniu, podobnie jak galaktoza w organizmach ssaków, bo są to monosacharydy, czyli cząstki elementarne. Galaktoza ulega przemianie do glukozy w ustroju, a stan o którym piszesz dotyczy chorych na galaktozemię - przypadłość genetyczną, która dotyka skrajnie niewielki odsetek populacji ludzkiej i wynika z braku enzymu galaktozo-1-fosforanourydylo-transferazy lub galaktokinazy. Tutaj fachowa literatura i na ten temat: http://omim.org/entry/230400
Co do kalorii, to jak już wspomniałem, wystarczy obserwować swój organizm. Kiedy zjem ryż lub makaron, niedługo po tym jestem znów głodny, inaczej wygląda to z tłuszczem, który dostarczony z mięsem zaspokaja głód na długi czas. - co do kalorii to liczyłeś je tak jakbyś był hutnikiem - nie biorąc pod uwagę równoważnika Atwatera (w Bromatologii - jak masz - sobie sprawdź). Ryż jest lekkostrawny i syci na krócej niż ekwiwalent kaloryczny w postaci posiłku białkowo tłuszczowego (jaja). Tutaj nikt tego nie podważa, ale nie dla każdego jest to jedyne kryterium oceny żywności. A to że z ryżu nic nie wyrośnie -> , a z jajka wykluje się pisklak? )
We współczesnym świecie w organizmie człowieka często występują wszelkiego rodzaju zwapnienia. Jak dla mnie jest to efekt niewchłoniętego, niestrawionego wapnia, który krąży sobie po organizmie, aż w końcu osiada w pewnym miejscy tworząc tego typu zwyrodnienia. - a dla starożytnych Egipcjan ziemia była płaskim dyskiem opartym na siedmiu krokodylach. Zwapnienia powstają w tkankach pod wpływem rozmaitych czynników, z których kluczowym - jest proces zapalny.
kiedyś na wykładzie pan Doktor mowił o odżywianiu i tez własnie mówił o tej kazeinie zawartej w mleku ... - że jest jest to gęsta, lepka substancja, tworzą się z niej grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia... - kazeina występuje w mleku kobiecym (podobnie jak galaktoza):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3966414
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22084829
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8523212
A co w tym śmiesznego wapń przyswajalny to ten, który organizm może wykorzystać na potrzeby metabolizmu i uzupełnienie zapasów tkankowych. Jeśli nie jest w stanie go wchłonąć (wapń nieorganiczny) tworzy blaszki miażdżycowe ścian tętnic, kamienie żółciowe i nerkowe oraz szereg patologicznych zmian zwapnieniowych, potocznie zwanych zwyrodnieniami. - nie wisz ani czym jest wchłanianie, ani trawienie, w ogóle ogrom Twojej niewiedzy jest porażający.
Jeśli jakiś składnik pokarmowy nie jest wchłaniany z przewodu pokarmowego - to jest wydalany z kałem. Żeby jakikolwiek związek dostał się do organizmu i stworzył blaszkę miażdżycową, kamienie nerkowe czy żółciowe - musi zostać wchłonięty ze światłą jalita. Nie rozumiesz nawet znaczenia pojęć których używasz.
Zmieniony przez - testek w dniu 2012-03-01 10:58:20
s
Polecane artykuły