SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciekawostki sportowo - żywieniowe by PawelSzEvc

temat działu:

FITMAX

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 37908

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Wiek 29 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4466
ciekawy temat imo. można sie dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć. nie wiedziałem np że Witamina C ułatwia zasypianie. PawelSzEvc- nie wiesz może jaka bd optymalna dawka witC z tabsów? z góry dzieki; )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
jeżeli jesteś sportowcem to sądzę że o tej porze roku, przy zwiększonej zachorowalności i ogólnym osłabieniu organizmu, zmniejszonej podaży witamin z naturalnych źródeł(a jesli już jemy to najczęściej owoce/warzywa pędzone lub mrożone przechowywane w różnych warunkach) dawka nawet rzedu 300-500mg/dobę będzie odpowiednia


ja osobiście suplementuję do śniadania w kompleksie multiwitaminowym ok 300mg, a przed snem 4tab rutinacei.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2407 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 37030
witamina C przed snem zwieksza moczopednosc. osobiscie dodaje 3x1g do pierwszych posilkow. jej glownym zadaniem moze tez byc obnizenie kortyzolu, u mnie raczej sie sprawdza - czuje sie odrobine mniej zestresowany, jakosc zycia troche sie podniosla :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
3g syntetycznej to znaczne przegięcie, 90% wydalisz z moczem, niepotrzebnie obciążasz nerki,a dodatkowo z tego co się orientuję i rozmawiałem kiedyś z naprawdę kumatym doktorkiem, mówił, że nadmiar(znaczny) witaminy C może osadzać się w stawach co również raczej nie jest porządane.

przed snem łącznie wychodzi jej 240mg wiec luzik, problemów moczopędnych nie odnotowałem po prostu idę do toalety po wstaniu rano, wystarczy nie pić za dużo wieczorem, a zawarte w tym preparacie zynk i rutozyd bardzo fajnie wspomogą odporność.


Przy okazji - rutozyd wpływa na krzepnięcie krwi - zwiększa jej możliwości/prędkość krzepnięcia. Ma ktoś z obecnych może informacje dotyczące wpływu długoterminowego, ciągłego stosowania(suplementacji) produktami zawierającymi właśnie rutozyd? Czy nie może objawiać się to w przyszłości skłonnością do zakrzepic, tworzenia skrzepów, czy chociażby zlepiania się płytek krwi? Nie chcę straszyć/przestrzegać, po prostu tak mi się kiedyś nasunęło i zapomniałem sprawdzić więc pytam, jeśli nikt nie odpowie postaram się dokopać do jakiś ciekawych materiałów i podzielić.

Zmieniony przez - PawelSzEvc w dniu 2011-12-18 23:07:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Wiek 29 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4466
PawelSzEvc tak jestem sportowcem . i dzięki za odp na temat witC. sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
skoro jesteśmy w temacie witamin, a pośrednio również odporności -


6 owoców które pomoga Ci wzmocnić odporność

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. By im zapobiegać zaopatrujemy się w przeróżne specyfiki działające zwykle tylko na objawy trwającej już infekcji. Często zapominamy o dobrodziejstwach natury i niezawodnym, profilaktycznym działaniu owoców wzmacniających nasze zdrowie.

Sztandarowym owocem, który zasłynął ze swych rewelacyjnych właściwości zdrowotnych jest cytryna. To właśnie ją powinniśmy spożywać jak najczęściej i to nie tylko w czasie choroby, ale przede wszystkim profilaktycznie. Cytryna znana jest ze swoich właściwości odkażających oraz z tego, że stanowi bogate źródło witaminy C, która według prof. Aleksandra Ożarowskiego jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz silnych właściwości bakteriostatycznych, witamina C skutecznie przeciwdziała procesowi starzenia powodowanemu przez wolne rodniki, podnosi odporność organizmu, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na nasz metabolizm, bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Bogata w witaminę C cytryna jest naturalnym lekiem na szkorbut i nadciśnienie, a picie na czczo soku z tego owocu zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Jest ponadto panaceum na wymioty, gorączkę oraz migrenowe bóle głowy.







Uprawiane powszechnie na plantacjach Nowej Zelandii kiwi, wzięło swoją nazwę od nielotnego ptaka zamieszkującego tamtejsze tereny. Owoc ten to źródło witamin i wszelkich składników odżywczych, z tego też względu powinniśmy go spożywać w okresie zimowym. Miąższ kiwi oprócz wielkiej ilości witaminy C, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, których niedobór niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji zdrowotnych takich jak: anemia, stany depresyjne, problemy z przyswajaniem substancji odżywczych, kołatanie serca, bezsenność, apatia i wiele innych. Kiwi obfituje ponadto w karotenoidy, kwas foliowy oraz magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu nerwowego. Musimy pamiętać, iż w owocu tym znajdziemy także enzymy należące do peptydaz, które mogą wywoływać objawy alergiczne, dlatego osoby uczulone, powinny unikać spożycia lub też jeść kiwi sporadycznie i w niewielkich ilościach.







Banany, które wedle klasyfikacji botanicznej należą do jagód, stanowią bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, fluor, miedź, cynk, selen, fosfor, żelazo, wapń, czy też jod. Dodatkowo owoc ten zawiera witaminę C oraz B, a także duże ilości błonnika, wpływającego korzystnie na pasaż pokarmu w jelicie, co skutecznie zapobiega zaparciom. Wartym zanotowania jest fakt, iż banan to naturalny, niezwykle skuteczny antydepresant, wręcz idealny do spożycia w samotne zimowe wieczory. Jest bowiem bogaty w węglowodany, a także w tryptofan - białko przekształcane w naszym organizmie w serotoninę, zwaną powszechnie hormonem szczęścia. Ma ona działanie relaksujące i lekko pobudzające, wprawia nas w dobry humor i daje poczucie zadowolenia. Jeden banan to ok. 110 kcal, co stanowi idealną przekąskę dodającą zastrzyku energii.







Uprawiany w Ameryce Południowej ananas według wielu dietetyków to król owoców. Możemy go spożywać na surowo, konserwowanego w puszce, jak i w postaci soku. Ananas jest bogaty w witaminę A, B1, B2, B6, C oraz PP. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, a także cynku. Jak wskazuje Prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz, specjalista biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej, ananas jest rośliną leczniczą, nie tylko za sprawą bogactwa składników mineralnych i witamin, ale także poprzez obecność bromeliny – grupy enzymów proteolitycznych. Bromelia A oraz B to główne składniki, które wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz wspomagające rozkładanie białka. Grupa enzymów bromeliny jest szeroko stosowana w leczeniu siniaków, stłuczeń, ran oraz obrzęków pooperacyjnych. Dodatkowo łagodzi ból, przyspiesza gojenie i obniża temperaturę ciała podczas gorączki – niezwykle częstej podczas zachorowania na grypę.







Do rodziny cytrusów należy również grejpfrut, powszechnie występujący tylko w krajach strefy klimatu podzwrotnikowego. Zajmuje kolejne miejsce po kiwi pod względem zawartości witaminy C. Idealnie podnosi odporność organizmu i wykazuje działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Ekstrakt z pestek tego owocu jest zabójczy dla kilkuset rodzajów bakterii, wirusów oraz grzybów. Powinniśmy wiedzieć także, iż grejpfrut zmniejsza poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie tłuszczów i obniża cholesterol. Należy też podkreślić, iż wykazuje on działanie antynowotworowe dzięki bogactwie witamin i karotenoidów.







Kuzynką grejpfruta jest mandarynka - wieloletnia roślina pochodząca z Południowej Azji. Wyróżnia się wiele rodzajów tego owocu m.in. klementynki, czy też tangerynki, jednak wszystkie z nich charakteryzują się nieocenionym wpływem na nasze zdrowie. Oprócz podnoszenia odporności, dzięki zawartości witamin i minerałów, mandarynki są bogate w antyoksydanty. Jak wykazują badania naukowe, spożywanie dużej ilości tego owocu wpływa pozytywnie na pracę wątroby, zapobiega miażdżycy oraz łagodzi objawy cukrzycy typu II. Najnowsze doniesienia naukowe z Leicester School of Pharmacy wyraźnie wskazują, iż mandarynki zawierają substancję zwaną Salvestrol Q40, która doprowadza do niszczenia komórek nowotworowych.





Właśnie nastąpił kilkumiesięczny okres, gdy odporność naszego organizmu została wystawiona na próbę. Z tego względu powinniśmy odpowiednio zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie, a idealnym sposobem na to jest zbilansowana dieta, bogata w zdrowe, świeże owoce. Są one naturalnym źródłem węglowodanów, przeciwutleniaczy, witamin, a także minerałów wpływających na nasz nastrój oraz wspomagających układ odpornościowy.


Źródło wp.pl
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Wiek 29 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4466
PawelSzEvc- ida święta więc mandarynek raczej nie zabraknie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
Polska tradycja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Wiek 29 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4466
no tak racja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
Witajcie,
Materiał z wp.pl, na temat polskiego MMA, zrobione było w sierpniu, ale mamy nadzieję, że jeszcze nie widzieliście.
Pozdrawiamy - FitMax Team



Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

NOWOŚĆ - FitMax AMINO Millenium

Następny temat

KONKURS

WHEY premium