Tu wlasnie kilka wskazowek robienia sokow na dole podaje zrodlo oraz gdzie mozna takie cacka kupisc.ja osobiscie robie soczki dzien w dzien moze czasami co drugi odrazu z rana. jezeli chodzi o przechowywanie takich sokow wyciskanych podan nizej w osobnym temacie. Mysle ze moge wam tego pozazdroscic w Polsce ze macie swietne zrodla warzyw i bardoz czesto mozna je kupic bezposrednio od rolnika. Tu w USA nie mozna zdawac sie na komercyjne warzywa wiec przymusowo placimy x2 kupujac warzywa organiczne USDA (zobacz google) czyli bez pestycydow itp.
Jak kupować owoce
1. Kupuj w sezonie. Owoce kupowane poza właściwym dla nich sezonem zwykle pochodzą z dalekich krajów, pokonują więc długą drogę zanim trafią do Ciebie. Są zbierane i wysyłane nie w pełni dojrzałe, przez co brak im cech charakterystycznych dla dojrzałych, dorodnych owoców: barwy, smaku i zapachu.
2. Kieruj się zmysłami, kiedy wybierasz owoce w sklepie czy na straganie. Zapach, dotyk, wygląd – wszystkie te cechy powiedzą Ci czy owoc jest dojrzały i smaczny, czy przeciwnie kwaśny, niedojrzały i nijaki.
3. Szukaj właściwego dla Ciebie owocu, aż go znajdziesz. Fakt, że jakieś owoce są mniej popularne w danym okresie i trudniej dostępne może wynikać z tego, że nie jest na nie sezon i dlatego brak ich w sklepach w tym czasie.
4. Wypatruj pleśni na owocach. Nie kupuj owoców ze śladami pleśni !
5. Kupuj owoce dobrze, naturalnie wybarwione. Na przykład, nie kupuj zielonych truskawek.
6. Zwracaj uwagę na plamy, obicia i otarcia skórki, które wskazują, że owoce były niewłaściwie zabezpieczone podczas transportu i przechowywania.
7. Oceń zapach owocu. Niektóre owoce mają charakterystyczny zapach, kiedy są dojrzałe. Np. melony Cantalupa czy Kasaba. Inne z kolei mogą nabierać kwaśnego zapachu z chwilą, kiedy zaczynają się psuć.
8. Dotknij owocu, który masz zamiar kupić, ale zrób to delikatnie, aby go nie uszkodzić. Twarde owoce jak jabłka czy gruszki powinny być „twarde“ w dotyku. W przypadku brzoskwiń i śliwek z kolei, oraz innych owoców o miękkim miąższu, powinieneś wyczuć tę miękkość w dotyku.
9. Wybieraj raczej owoce, które są oferowane luzem na półkach, w skrzynkach czy kartonach, a nie te które są zapakowane w pojemniki, siatki czy pudełka. Wiadomo, że od jednego zgniłego owocu potrafi się zepsuć kilka innych, a rzadko się zdarza, aby w zbiorczym opakowaniu wszystkie owoce były zdrowe.
10. Podnieś torbę z kupionymi owocami. Jeżeli masz wrażenie, że jest dość ciężka w stosunku do ilości ( objętości ) owoców, to znaczy, że dokonałeś dobrych zakupów !
Porady dotyczące wyciskania soku
Ogólne
Używaj tylko świeżych owoców i warzyw.
Pamiętaj, że świeży sok nigdy nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku co „100% soki ktore nie powinny byc takl nazywane” z kartonów.
Struktura owoca zmienia się podczas długotrwałego przechowywania i niekiedy trudniej go wycisnąć (zawiera mniej soku).
Pamiętaj zawsze – im wolniej wyciskasz tym lepsze efekty uzyskujesz.
Banan, kiwi i inne podobne owoce i warzywa lepiej jest miksować niż wyciskać.
Miąższ z warzyw można użyć np. do zup.
Porady do wyciskanie za pomocą sokowirówki
Raz w miesiącu zanurz sito przez 5-10 minut w occie winnym, aby pozbyć się powstałego osadu.
Im wolniej wyciskasz surowiec tym więcej soku uzyskasz (dotyczy to również sokowirówek o dużym otworze wsadowym).
Dla łatwiejszego czyszczenia wyściel wnętrze zbiornika na miąższ plastikową torbą foliową jednorazowego użytku.
Umyj sokowirówkę zaraz po skończeniu wyciskania – zaschnięty miąższ jest trudniejszy do usunięcia.
Pij sok zaraz po jego wyciśnięciu – składniki odżywcze w nim zawarte szybko się utleniają i giną.
Sokowirówka może wibrować, jeżeli nie została właściwie złożona albo jeśli sito nie jest w odpowiedniej pozycji.
Podczas montowania urządzenia upewnij się, że sito jest na właściwym miejscu.
Porady do wyciskania za pomocą wyciskarki soku
Lepiej jest drobniej kroić twardy surowiec – uzyskujesz lepsze rezultaty wyciskania i łatwiej jest wrzucać mniejsze kawałki do urządzenia.
Więcej soku uzyskasz jeżeli namoczysz zieleninę w wodzie na noc przed wyciskaniem.
Jeżeli wyciskasz miękki surowiec, który ma tendencję do zapychania wyciskarki, dobrze jest wrzucić klika kawałków twardszego surowca dla przetkania (albo poczekać aż tuba wsadowa się opróżni)
Wyciskanie porzeczki – (wyciskarki z uszczelką na pałeczce do przepychania) – popchnij owoce kilka razy przy pomocy pałeczki tak aby bęben wyciskarki napełnił się porzeczką to poprawi efektywność wyciskania.
Podczas homogenizacji – dla uzyskania lepszych efektów przepuść surowiec przez wyciskarkę dwukrotnie.
zrodlo:http://www.eujuicers.pl/pl/eujuicers-tv
Naprawde na poczatek mozna kupic tanszy jak najbardziej ale podstawa jest uwzglednienie tego w swojej calodziennej diecie
Prosze dzielcie sie przepisami :)
OptiPozdrowienia
Zmieniony przez - Vegas Michael w dniu 2011-11-14 05:36:42
“It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”