Hydroliza białka to proces chemiczny , w którym białka są rozłożone na mniejsze łańcuchy aminokwasów w zależności od rodzaju zastosowanego enzymu oraz warunków przetwarzania. W wyniku tego powstają POLIPEPTYDY, które zbudowane są z 50 do 100 aminokwasów) oraz PEPTYDY , które złożone z mniej niż 50 aminokwasów. Ogólnie białka to długie łańcuchy aminokwasów powyżej 100.
Hydroliza to proces , który naśladuje część naturalnych procesów enzymatycznych , które odbywają się w organizmie każdego człowieka, a dokładnie w jelicie cienkim. To właśnie tam różne enzymy trawienne rozkładają spożyte białka na mniejsze łańcuchy peptydowe. Oznacza to, że
hydrolizowane białko w postaci , tri-i di-peptydów wchłaniają się szybciej niż w postaci wolnych aminokwasów. W przeciwieństwie do innych białek, hydrolizat serwatki jest bardzo szybko trawiony i dostarcza organizmowi wysokiej jakości białek, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy i specjalne mikro-frakcje w stanie nienaruszonym. Czas wchłania dla hydrolizatu wynosi od 15 do 45 minut po spożyciu.
FitMax® AMINO Millenium to wyśmienity w smaku i doskonały jakościowo produkt wysokobiałkowy stworzony na bazie na najwyższej jakości , opatentowanego hydrolizatu białka serwatki Optipep™. Jest on polecany sportowcom wszystkich dyscyplin sportowych którym zależy na dostarczaniu do organizmu pełnowartościowego białka, które przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej.