SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Proporcje kwasów tłuszczowych w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8948

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 20 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184405
Od dwóch dni czytam co się da na temat właściwych proporcji kwasów tłuszczowych w diecie. Tak jak już dawno temu udało mi się uporać z białkami i węglowodanami, tak odpowiednie dawkowanie tłuszczy pozostaje dla mnie nadal sporą trudnością. Otóż czas spędzony na lekturze jeszcze bardziej zamieszał mi w głowie- margaryna wydaje się być zdrowsza od oliwy z oliwek...
Stąd moja prośba o pomoc w odnalezieniu złotego środka.

Założenia są takie:
-produktów W OGÓLE nie smażymy (gotowanie na parze), a więc tłuszcze dodajemy tylko "na surowo" do posiłków.
-ILOŚĆ TŁUSZCZU DLA KTÓREGO USTAWIAMY PROPORCJE=100 gram. (to będzie łatwa matryca dla dostosowania tego do moich potrzeb).
-Produkty, którymi dysponuję:
-oliwa z oliwek
-olej lniany
-orzechy (oczywiście głównie włoskie)
-masło
-jajka
-twaróg
-mleko
-kapsułki z omega-3
-ryby/drób


Nie chodzi mi o ułożenie diety, tylko o rady w stylu:
Dla 100 gram tłuszczy- tyle i tyle z oliwy, tyle z masła, tyle z orzechów. Bilansem kalorycznym, rozłożeniem tego na poszczególne posiłki i pory dnia mogę się zająć samodzielnie. Samo zorientowanie się w prawidłowych proporcjach produktów przekracza moje możliwości i tutaj potrzebuję wskazówek od osób znających się na dietetyce.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Proporcje kwasow tluszczowych powinny wynosci ok 1:1:1 lub 1:2:1 dla jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek i migdaly to jednonienasycone.
Orzechy wloskie, pestki z dyni, siemie lniane, olej lniany, ryby, tran to wielonienasycone.
Nabial, wieprzowina, wolowina, jaja, maslo to pol na pol jednonienasycone/nasycone
Wiorki kokosowe to nasycone.

Dobierasz tak zeby proporcje sie zgadzaly.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 20 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184405
Właściwie nie wiem czy Ci dziękować, czy nie. Brzmi to trochę dziwnie, ale zaraz wszystko wyjaśnię. Mój problem, po przeparafrazowaniu, wygląda następująco:

Otóż podany przez Ciebie schemat jest mi znany i od dłuższego czasu wcielany w życie. Jednak ostatnio popełniłem ten błąd, że ciut uważniej przyjrzałem się tłuszczom. Zacząłem czytać o kwasach omega 3, 6, 9 proporcjach, zawartości ALA, EPA, DHA itd. itp. Skończyło się to paniką jak po przeczytaniu poradnika medycznego.

Moje pytanie brzmi więc następująco: czy wystarczy trzymać się podanego przez Ciebie schematu, żeby odżywiać się zdrowo? Innymi słowy: czy wszystkim co powinno interesować mnie w ustalaniu tłuszczy w mojej diecie są proporcje wielonienasyconych/jednonienasyconych/nasyconych? Nie trzeba "głębiej" analizować zawartości tych tłuszczy? (Oczywiście źródłami tłuszczy są tylko i wyłącznie wyżej wymienione, żadne margaryny czy oleje rzepakowe)

Jeżeli tak, to mam jeden problem z głowy mniej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
głebiej analizuj dobieranie tłuszczy. Okazuje się bowiem że dużo wazniejsze od tych proporcji są proporcje kwasów tł n3 do n6 i najlepiej by były one na poziomie 1:4 nie wieceej. Więc na oko możesz o to dbać drobne wahania między innymi źródłami nie będą szkodliwe.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Glownie proporcje kwasow tluszczowych oraz omega 3 : omega 6. Najnowsze zalecenia mowia nawet o 1:2. Staraj sie tego trzymac, ale oczywiscie bez przesady.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
oczywiście że najleiej byłoby dać 1:1 tylko mega trudno o to a i wychodzi przy okazji mega drogo

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Nie jest az tak trudno, chyba ze masz na mysli tylko EPA + DHA.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
tak mam własnie na myśli epa i dha. Z nich są największe korzyści.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 20120 Wiek 20 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184405
Jak w takim razie można zadbać o dostarczenie tego do organizmu?
W którymś z postów wyczytałem jak domer mówił o tym, że gotowane jajka należy traktować tak, jakby w ogóle nie miały omega-3.

Jak wygląda kwestia wrażliwości kwasów omega 3 na ciepło i na światło? Rozpad dotyczy już otwartych produktów czy także fabrycznie zamkniętych? Pytam, bo swój olej lniany trzymam w lodówce, ale przecież w sklepie stał w temperaturze prawie pokojowej. Co w takim razie z suplementami typu gold omega 3 Olimpu- jest w ogóle sens dodawania tego do diety?

Jeżeli nie zamierzam jeść surowych ryb, to zostają mi tylko orzechy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Jeśli chodzi o te kwasy to ryby typu szprotki, śledz czasem łosoś pstrąg
jednak najkorzytsniej dodać gold omege 3 i odpowiednio je uzupełnić;

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę

Następny temat

Napoje izotoniczne na redukcji ?

WHEY premium