Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)
...
Napisał(a)
Bydli- próbowałem, wyszedł bardziej zbity, nie różnił sie zbytnio smakiem.
...
Napisał(a)
FRC należało 'wcisnąć' palec w środek ciasta, by gaz powstający przy wyrobie ciasta miał gdzie odchodzić. Warstwa górna widocznie nie była przepuszczalna.
...
Napisał(a)
Skalar - Dziękuję, wypróbuję.
Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)
...
Napisał(a)
zrobiłem
nie wyszło zbytnio . nie wyrosło
dałem 200 płatków 300 mąki
jutro spróbuje jeszcze raz z samej mąki moze dodam jajo i troche mleka
mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
nie wyszło zbytnio . nie wyrosło
dałem 200 płatków 300 mąki
jutro spróbuje jeszcze raz z samej mąki moze dodam jajo i troche mleka
mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
...
Napisał(a)
nie wyszło zbytnio . nie wyrosło
może było za zimno, drożdże potrzebują ciepła, przed włożeniem do piekarnika muszą zacząć pracować, z dodatkiem owsianych nie robiłem chyba, albo nie pamiętam
mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
nie pamiętam na jakim biegu i jak długo, ciasto ma mieć luźną jednolitą konsystencję, taka mówiąc kolokwialnie klejąca się glaksa.
może było za zimno, drożdże potrzebują ciepła, przed włożeniem do piekarnika muszą zacząć pracować, z dodatkiem owsianych nie robiłem chyba, albo nie pamiętam
mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
nie pamiętam na jakim biegu i jak długo, ciasto ma mieć luźną jednolitą konsystencję, taka mówiąc kolokwialnie klejąca się glaksa.
...
Napisał(a)
Ja polecam mimo wszystko chleb na tzw. zakwasie. Kilka dni babrania, owocówki się zlatują, zapach jaki jest taki jest ale warto naprawdę. Ostatnio sprawdziłem przepis na "Razowiec skandynawski" i chleb wyszedł ładny i smaczny. Mój zakwas ma co prawda już chyba z 3-4 miesiące ale i na świeżo zrobionym jest o niebo lepszy niż jakikolwiek ze sklepu ;)
Wrzucam przepis:
Składniki na zaczyn 600g:
50g żytniego zakwasu
250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
100g maki pszennej typ 550
ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.
Składniki ciasta chlebowego 1100g:
600g cały zaczyn jw.
300g mąka żytnia razowa typ 2000
150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
1,5 łyżeczki soli
- Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników.
- Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
- Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.
Przepis pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl
Wrzucam przepis:
Składniki na zaczyn 600g:
50g żytniego zakwasu
250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
100g maki pszennej typ 550
ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.
Składniki ciasta chlebowego 1100g:
600g cały zaczyn jw.
300g mąka żytnia razowa typ 2000
150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
1,5 łyżeczki soli
- Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników.
- Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
- Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.
Przepis pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl
...
Napisał(a)
No ja również oczywiście polecam na zakwasie.
Dostałem kiedyś 2 łyżki od koleżanki i za każdym razem jak mieszałem ciasto odbierałem 2 łyżki do słoika i do lodówki na 2 tygodnie. Po tym czasie miałem znowu zakwas i tak w kółko.
Dostałem kiedyś 2 łyżki od koleżanki i za każdym razem jak mieszałem ciasto odbierałem 2 łyżki do słoika i do lodówki na 2 tygodnie. Po tym czasie miałem znowu zakwas i tak w kółko.
...
Napisał(a)
Ja chyba z 5 razy próbowałam robić chleb na drożdżach spożywczych BLEH... na sama myśl mi niedobrze ;/
Ale odkryłam cudowny sposób, i teraz raz w tygodniu piekę MEGA razowy chlebek na prawdziwym zakwasie.
Składniki na zakwas:
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki mąki żytniej typ 2000
250ml ciepłej wody
łyżeczka soli i cukru KONIECZNIE
Uwaga! zakwas zakwasza się co najmniej 4 dni! Po 5 dniach robią się wyraźne bąble a zapach jest kwaskawy!
4 dnia można dodać do zakwasu kolejne 3-6łyzek mąki żytniej typ 2000, w razie potrzeby dolać wody. Ja zawsze daję jeszcze sporo otrębów.
5 dnia lepimy z niego mega kulę. Kulamy z mąką razową tak długo, aż nie będzie lepić się do rąk. Następnie wyrasta w ciepłym z godzinkę. Potem od nowa kulamy i wkładamy na blachę. Każdy niech robi sobie kształt taki, jaki mu się podoba. Ja zawsze robię okrągły :)
Dobra, wracam do przepisu. Kulę wkładamy do pieca. Włączamy piec na jakieś 220*C na 2 min. Wyłączamy piec, chleb od góry miziamy wodą, albo spryskujemy tym psikaczem do kwiatów, żeby skórka nie była twarda jak kamień! Chleb w ciepłym piekarniku wyrasta sobie jakieś 30-90min. Potem włączamy piekarnik na maksymalne obroty (nawet 300*C!). Po 10min zmniejszamy temperaturę do ok 180*C i pieczemy 40min. Potem na koniec zwiększamy temp. na maxsa, na 10min. Wyłączamy piec. Chlebek "dochodzi" w ciepłym piecu jeszcze 5min. Wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie.
Uwaga! chleb wychodzi bardzo ciężki! Nigdy nie wychodzi mokry w środku! łato się go kroi w kromki. Najlepiej smakuje drugiego dnia. W chlebniku wytrzyma spokojnie 7 dni. Można go również zamrozić!
FOTO zapiekanki z awokado, sera żółtego i gotowanego jaja na MEGA razowym chlebku :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01556b1f8c4adda7.html
Fotki samego chleba wstawię w przyszłym tygodniu, jak będę piekła nowy...
Ale odkryłam cudowny sposób, i teraz raz w tygodniu piekę MEGA razowy chlebek na prawdziwym zakwasie.
Składniki na zakwas:
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki mąki żytniej typ 2000
250ml ciepłej wody
łyżeczka soli i cukru KONIECZNIE
Uwaga! zakwas zakwasza się co najmniej 4 dni! Po 5 dniach robią się wyraźne bąble a zapach jest kwaskawy!
4 dnia można dodać do zakwasu kolejne 3-6łyzek mąki żytniej typ 2000, w razie potrzeby dolać wody. Ja zawsze daję jeszcze sporo otrębów.
5 dnia lepimy z niego mega kulę. Kulamy z mąką razową tak długo, aż nie będzie lepić się do rąk. Następnie wyrasta w ciepłym z godzinkę. Potem od nowa kulamy i wkładamy na blachę. Każdy niech robi sobie kształt taki, jaki mu się podoba. Ja zawsze robię okrągły :)
Dobra, wracam do przepisu. Kulę wkładamy do pieca. Włączamy piec na jakieś 220*C na 2 min. Wyłączamy piec, chleb od góry miziamy wodą, albo spryskujemy tym psikaczem do kwiatów, żeby skórka nie była twarda jak kamień! Chleb w ciepłym piekarniku wyrasta sobie jakieś 30-90min. Potem włączamy piekarnik na maksymalne obroty (nawet 300*C!). Po 10min zmniejszamy temperaturę do ok 180*C i pieczemy 40min. Potem na koniec zwiększamy temp. na maxsa, na 10min. Wyłączamy piec. Chlebek "dochodzi" w ciepłym piecu jeszcze 5min. Wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie.
Uwaga! chleb wychodzi bardzo ciężki! Nigdy nie wychodzi mokry w środku! łato się go kroi w kromki. Najlepiej smakuje drugiego dnia. W chlebniku wytrzyma spokojnie 7 dni. Można go również zamrozić!
FOTO zapiekanki z awokado, sera żółtego i gotowanego jaja na MEGA razowym chlebku :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01556b1f8c4adda7.html
Fotki samego chleba wstawię w przyszłym tygodniu, jak będę piekła nowy...
Polecane artykuły