SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb razowy wieloziarnisty

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 28230

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 243 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4590
Bydli- próbowałem, wyszedł bardziej zbity, nie różnił sie zbytnio smakiem.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
FRC należało 'wcisnąć' palec w środek ciasta, by gaz powstający przy wyrobie ciasta miał gdzie odchodzić. Warstwa górna widocznie nie była przepuszczalna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 243 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4590
Skalar - Dziękuję, wypróbuję.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Proszę, daj znać jak wyszło z nakłuciem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 523 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18508
zrobiłem

nie wyszło zbytnio . nie wyrosło

dałem 200 płatków 300 mąki

jutro spróbuje jeszcze raz z samej mąki moze dodam jajo i troche mleka

mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
nie wyszło zbytnio . nie wyrosło
może było za zimno, drożdże potrzebują ciepła, przed włożeniem do piekarnika muszą zacząć pracować, z dodatkiem owsianych nie robiłem chyba, albo nie pamiętam

mam taki sam robot , jak długo zagniatać to ciasto i na jakim biegu robiłeś ?
nie pamiętam na jakim biegu i jak długo, ciasto ma mieć luźną jednolitą konsystencję, taka mówiąc kolokwialnie klejąca się glaksa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 113 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3236
Ja polecam mimo wszystko chleb na tzw. zakwasie. Kilka dni babrania, owocówki się zlatują, zapach jaki jest taki jest ale warto naprawdę. Ostatnio sprawdziłem przepis na "Razowiec skandynawski" i chleb wyszedł ładny i smaczny. Mój zakwas ma co prawda już chyba z 3-4 miesiące ale i na świeżo zrobionym jest o niebo lepszy niż jakikolwiek ze sklepu ;)

Wrzucam przepis:

Składniki na zaczyn 600g:

50g żytniego zakwasu
250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
100g maki pszennej typ 550
ok. 200g letniej wody

Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.


Składniki ciasta chlebowego 1100g:

600g cały zaczyn jw.
300g mąka żytnia razowa typ 2000
150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
1,5 łyżeczki soli


- Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników.


- Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.


- Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą.


- Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.

Przepis pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
No ja również oczywiście polecam na zakwasie.
Dostałem kiedyś 2 łyżki od koleżanki i za każdym razem jak mieszałem ciasto odbierałem 2 łyżki do słoika i do lodówki na 2 tygodnie. Po tym czasie miałem znowu zakwas i tak w kółko.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 30 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19285
Ile mniej więcej waży cały chlebek z podanych proporcji?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 81 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1404
Ja chyba z 5 razy próbowałam robić chleb na drożdżach spożywczych BLEH... na sama myśl mi niedobrze ;/

Ale odkryłam cudowny sposób, i teraz raz w tygodniu piekę MEGA razowy chlebek na prawdziwym zakwasie.

Składniki na zakwas:
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki mąki żytniej typ 2000
250ml ciepłej wody
łyżeczka soli i cukru KONIECZNIE

Uwaga! zakwas zakwasza się co najmniej 4 dni! Po 5 dniach robią się wyraźne bąble a zapach jest kwaskawy!

4 dnia można dodać do zakwasu kolejne 3-6łyzek mąki żytniej typ 2000, w razie potrzeby dolać wody. Ja zawsze daję jeszcze sporo otrębów.

5 dnia lepimy z niego mega kulę. Kulamy z mąką razową tak długo, aż nie będzie lepić się do rąk. Następnie wyrasta w ciepłym z godzinkę. Potem od nowa kulamy i wkładamy na blachę. Każdy niech robi sobie kształt taki, jaki mu się podoba. Ja zawsze robię okrągły :)
Dobra, wracam do przepisu. Kulę wkładamy do pieca. Włączamy piec na jakieś 220*C na 2 min. Wyłączamy piec, chleb od góry miziamy wodą, albo spryskujemy tym psikaczem do kwiatów, żeby skórka nie była twarda jak kamień! Chleb w ciepłym piekarniku wyrasta sobie jakieś 30-90min. Potem włączamy piekarnik na maksymalne obroty (nawet 300*C!). Po 10min zmniejszamy temperaturę do ok 180*C i pieczemy 40min. Potem na koniec zwiększamy temp. na maxsa, na 10min. Wyłączamy piec. Chlebek "dochodzi" w ciepłym piecu jeszcze 5min. Wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie.

Uwaga! chleb wychodzi bardzo ciężki! Nigdy nie wychodzi mokry w środku! łato się go kroi w kromki. Najlepiej smakuje drugiego dnia. W chlebniku wytrzyma spokojnie 7 dni. Można go również zamrozić!

FOTO zapiekanki z awokado, sera żółtego i gotowanego jaja na MEGA razowym chlebku :) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01556b1f8c4adda7.html



Fotki samego chleba wstawię w przyszłym tygodniu, jak będę piekła nowy...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciastka Owsiane by Pong-jp

Następny temat

Produkty sojowe

WHEY premium