co to proporcji wegle:
bialko
nie tyle proporcji co ilosc spozycia na kazdy kg masy ciala
uznaje sie ze styka 2g bialka/kgmc
nie wiem w ktorym to temacie pisalem ale napisze raz jeszcze
bialka w bialku nie ma 100%!
jesli na opakowaniu (mieso,czy cokoliwek) pisze ze jest dajmy na to 25g/100g
ale to jest wartosc srednia
moze byc odrobine wiecej
ale jak zycie pokazuje raczej mniej
to po pierwsze
po drugie - straty bialka podczas obrobki - sa minimalne - i w sumie pomijalny aspekt
po 3-cie -
strawnosc bialka!
tu byl na dluzej sie zatrzymal
bialko pochodzenia zwierzecego trawi sie w
~95%
roslinnego w
80%
wiec majac 100g roslinnego w diecie - te 20g sie nam nie strawi
majac 200g zwierzecego - srednio 10g odpada
....i to sa wartosci minimalne/srednie!
Jesli ktos ma jakies problemy z ukladem trawiennym,trawieniem produktow - to te straty beda wieksze.
I teraz tak - uznaje sie ze na redukcji aby 'utrzymac' miecho - musimy dostarczym minimum (!) 2-2,2g/kgmc bialka
i teraz wezcie sobie do serca to co napisalem wyzej
Czasami te 2k/kgmc nie rowna sie 2g/kgmc -> tylko 1,7-1,8
200g bialka spozytego nigdy i u nikogo(!) nie bedzie wynosic 200g bialka strawionego i wykozrystanego
te straty wynikajace z wielu czynnikow bede wieksze lub mniejsze
ale zawsze bedą!
tak wiec na redukcji - gdzie tych kalorii jest malo,malo wegli - zabawa ze spozyciem 2g bialka na kazdy kilogram masy ciala - moze okazac sie niebezpieczna!
ale z drugiej strony nie ma tez zadnych przeslanek aby ta podaz miec 3g czy powyzej 3g
to tez wydaje sie bezsensownoscia - bo i tak czesc (wieksza?) zostanie zmarnowane na inne cele niz material budulcowy
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-08-03 16:01:31