Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
51
chleb biały
Wartość energetyczna w 100 g: 238,00 kcal
Białko w 100 g: 6,15 g
Węglowodany w 100 g: 50,00 g
Tłuszcz w 100 g: 1,20 g
chleb razowy
Wartość energetyczna w 100 g: 179,00 kcal
Białko w 100 g: 6,00 g
Węglowodany w 100 g: 34,00 g
Tłuszcz w 100 g: 1,00 g
no i stąd moje pytanie wiem że ponoć razowy ma większy indeks glikemiczny ale różnica jest spora w węglach i białku więc czy ja naprawde nie moge jeść tego białego chleba jak mam diete na mase??
kuraka do pracy moge zabrać a do tego troche chleba jako węgli nie moge?;p kurde nooo tylko raz dziennie zjem chleb powiedzmy 200g plus ćwiartke kurczaka:d czy nie przytyje na tym...?
no w diecie przecież jak waże 70kg to będe miał w ciągu dnia ok 140g białka i 450g węgli.. czy konicznie musze czarny razowy specjalnie kupować..
Szacuny
274
Napisanych postów
3367
Wiek
32 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
18896
Dobre razowe pieczywo możesz spokojnie jeść w dużych ilościach, jeżeli masz problem z innymi węglami.
Ważne,żeby NIE BYŁO sztucznie barwione (np. karmelem,że niby "razowe" a tak naprawdę pszenne,drożdżowe,zabarwione),miało w sobie dobrą mąkę RAZOWĄ i najlepiej aby było NA ZAKWASIE.
Całe "zło" chleba tkwi w białym pieczywie,które składa się z oczyszczonej białej mąki i nadmiaru drożdży (takie puste,pompowane kalorie),których w naszych jelitach mamy i tak dużo i powinno się raczej spożywać pieczywo na zakwasie.
Także dobre,razowe,pełnoziarniste,zakwasowe pieczywo jest jak najbardziej świetne. :)
Szacuny
40
Napisanych postów
6924
Wiek
34 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
117946
razowy ma nizszy indeks glikemiczny, ale nie beirz ig jako głównego wyznacznika - posiłek nie skąłda się z samego chleba
bialy jest bardziej przetworzony, pieczony z mąki typu ok 720, chociaz w sklepie tez cięzko o dobry razowiec - często nazywa się razowy a mąki razowej typu 1850-2000 jest ok 10-15%
Szacuny
7
Napisanych postów
274
Wiek
39 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3557
kanapki to nie jest dobry pomysł.. na dłuższą metę zauważysz możesz przybrać tłuszczowej masy po takim jedzeniu dzień w dzień.. razowca prawdziwego w Polsce się prawie nie sprzedaje i to jest problem.. wszyscy myślą, że jedzą zdrowy dietetyczny chleb.. a niekoniecznie tak jest.. jak już musisz jeść pieczywo to najlepiej sam je sobie rób.. z tym jest mało problemu.. naprawdę. Znajdź przepisy na sfd jest tego trochę
Szacuny
0
Napisanych postów
206
Wiek
24 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1573
Dokładnie! U mnie bardzo ciężko dostać chleb razowy. Jak znajdę jakiś ciemny chleb to jest barwiony karmelem. Dlatego kanapki to dla mnie ostateczność. ;)
Zmieniony przez - Dzesiu w dniu 2011-07-30 13:41:08
Szacuny
1
Napisanych postów
141
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1886
chleb razowy będzie równomiernie i przez długi czas dostarczać Ci węglowodany + jest dużo zdrowszy. Chleb biały bardzo szybko dostarcza węgle, ale i na krótki czas, mogą być odkładane w postaci tkanki tłuszczowej (wysoki ig)
Szacuny
6
Napisanych postów
892
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5231
Ja też dalej nie kumam. To co mam w sklepie lepiej kupić biały chleb a jak razowy to tylko samemu zrobić czy jak ? Czyli co ja już razowego nie mam kupować w sklepie i zamiast tego biały wziąć ?
Szacuny
7
Napisanych postów
274
Wiek
39 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3557
Zawsze lepiej kupić "razowy" czy jakiś pełnoziarnisty od białego.. zawsze trochę ig niższy będzie miał.
Tak samo vasa czy wafle ryżowe mogą zmylić. Niby mają mało kcal, ale dosyć wysokie ig. Prawdziwy razowiec też nie jest tani. A zrobić można bardzo szybko smaczny, z mąki jaka pasuje i wtedy można kontrolować mniej więcej co się je.