Do djfafa
Dość ciekawe pytanie a to z tego względu że najczęściej spotkać można tylko bezkrytyczne opinie o szkodliwości kwasu ortofosforowego a nie zawsze tak musi być
Znając Twoje wypowiedzi to z pewnością wczytałeś się w temat ale dla pozostałych...
Kwas fosforowy to jak sama nazwa mówi kwas będący nieorganicznym związkiem podejrzewam że pytanie padło ze względu sporej konsumpcji fosforu w naszym pożywieniu Związki fosforu stosowane są często w technologii jako substancje przeciwutleniające konserwujące bądź regulatory kwasowości najczęściej do mięs napojów (szczególnie słodzonych i gazowanych niektórych przetworów mlecznych
Kwas ortofosforowy najczęściej znany jest ze słodkich napojów gazowanych Sam kwas ortofosforowy ma postać białego proszku kryształków czy jak to ktokolwiek postrzega Dobrze rozpuszcza się w wodzie a przede wszystkim bardzo dobrze wywiązuje się ze swoich funkcji technologicznych
I teraz czy jest szkodliwy dla organizmu człowieka?...
Dobre strony (przychodzące mi na myśl): Kwas ortofosforowy jest reduktorem o czym świadczą jego właściwości odrdzewiające (chociaż przeważnie występują dodatkowe czynniki towarzyszące) Wolne rodniki to związki utleniające Zatem kto może odpowiedzieć na pytanie jak idzie temu związkowi z niszczeniem wolnych rodników w naszym organizmie?
Kwas ortofosforowy jest źródłem fosforu czyli drugiego składnika mineralnego po wapniu mającego największy udział w składzie ciała człowiek Jest budulcem m.in. kości Umożliwia funkcjonowanie energetyczne organizmu - ATP (zawiera trzy grupy fosforowe) Niedobory prowadzą do wyczerpania problemów z sercem układem kostnym i stawami Może prowadzić do artretyzmu
Złe strony (przychodzące mi na myśl): kwas ortofosforowy jest związkiem przeciwutleniającym a każdy przeciwutleniacz w nadmiarze działa jako proutleniacz (działa odwrotnie niż powinien - paradoks) Dodatkowo zbyt duże jego ilości utrudniają przyswajanie wapnia magnezu żelaza cynku Dodatkowo może zakłócać gospodarkę elektorlitów Nadmiar może przyczynić może przede wszystkim do osłabienia kości prowadzić do osteoporozy Podejrzewam że z racji zmniejszenia przyswajalności żelaza może wspomóc rozwój anemii A i zapewne będzie miał wpływ na ogólną gospodarkę wodną (a jak wiadomo od wody sporo zależy)
I do sedna odnośnie szkodliwości...
Sole omawianego kwasu zostały dopuszczone do użytku jako dodatki technologiczne ze względu na ich skuteczność w swojej funkcji oraz brak wykazanej toksyczności oraz szkodliwości w odpowiednio niedużych ilościach
Jednak nie można być aż tak bezkrytycznym w stosunku do tego typu działań Otóż zatwierdzając takie rzeczy często bierze se dużo za mało składowych pod uwagę Mowa o całym sposobie żywienia i ilości tego na rynku Jednym słowem mamy za dużo tego na rynku Spożycie fosforu przekracza często zalecane ilości - nie tylko mamy to w omawianych produktach z dodatkiem ale także np w roślinach - nawozy (a dzieciom w szkołach każą dodatkowo fluoryzować zęby) Zatem dodatkowo kwas ortofosforowy w dzisiejszych czasach może być dodatkowym gwoździem
Kiedyś prowadzono różne badania o szkodliwosci tego kwasu i rzekomym jego starzejącym wpływie na organizm I wyszło ze zwierzęta żyły krócej (statystycznie istotnie) Jednak jak to bywa w badaniach zapewne uwzględniono tylko ten czynnik w dużych dawkach I tym samym mogło się stać że działanie było proutleniające a i wypierano inne składniki mineralne rozwijając niedobory prowadzące do stanów chorobowych
Nie było by rozważań szkodliwości soli kwasów ortofosforowych jeżeli fosforu byłoby dużo mniej w diecie a tak cóż... Ogólnie sam w sobie tak jak pozostałe substancje nie jest szkodliwy Zresztą tak jak już kiedyś ktoś mądry powiedział "Nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną - kwestia dawki" W diecie mamy za dużo fosforu włączając w to jego związki przez co można mówić o jego szkodliwości - jeszcze raz podkreślam że ze względu na duże ilości fosforu w diecie
Ale na pocieszenie dla wszystkich ćwiczących :)
Obniżyć ilosć wapnia można również poprzez dietę wysykobiałkową (pozdrowienia dla wszystkich którzy sa na takich dietach a szczególnie dla Pań które stosują pewną dietę o której myślę że nie muszę wspominać)
Dodatkowo lista trenujących opiewa w
magnez cynk i wapń (pamiętajcie o żelazie - często się o tym zapomina)
Zatem wszystko z umiarem i kwas ortofosforowy przestanie być tak straszny... prawdopodobnie