Szacuny
5
Napisanych postów
676
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
112975
joł joł
poszła wanilia pure american
30g + 100ml wody + 100ml mleka 3,2%
smak: 7/10. słodki, taka typowa wanilia, lekko mączna.
rozpuszczalność: 10/10. wszystko elegancko się rozpuściło.
pienistość: 9/10. piana tylko z 10sek po wymieszaniu, opada.
Ogólna ocena. Białko ok w swoim semgencie cenowy, mozna mieszać z innymi.
Szacuny
2
Napisanych postów
369
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3111
A dlaczego ten aspartam? :)
Jakiś spory już czas temu aspartam był ostro na tapecie i faktycznie zbierał niechlubne opinie Podobnie jak inna substancja słodząca bądź też substancja niezaliczana do tej grupy jest niewskazana w zbyt dużych ilościach
Problem jest w tym że często ciężko jest stwierdzić jakie są to ilości a badania w tej materii wiele kosztują co przekłada się na niemożność poznania granic (z resztą nie powiedziane że granice te są ustalane prawidłowo - niemniej dają pewien obraz)
Aspartam był zawracany do ponownej oceny już wielokrotnie Ustalono dla niego dopuszczalne ilości albo przynajmniej wytyczne którymi należy się kierować Zatem skąd wśród ludzi przekonanie sprzed epoki na temat aspartamu Nie twierdzę że można go spożywać bezkarnie gdyż nie można Jednak skoro zapewniono odpowiedni stopień bezpieczeństwa i świadomość wśród społeczeństwa to czy powinien być wciąż tak piętnowany?
Za chwilę z racji powziętych działań może się okazać że aspartam stanie się najbardziej bezpieczną substancją słodzącą (oczywiście w wyznaczonych prawnie granicach)
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
24
Racja:)Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Zresztą w dzisiejszych czasach chyba we wszystkim jest juz chemia..
Szacuny
2
Napisanych postów
369
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3111
Może trochę nie do końca właściwie się wyraziłem Tutaj białko sojowe nie pełni roli dodatku (technologicznego) Słowo to użyłem mając na myśli małą jego ilość w produkcie Niemniej białko sojowe jest składnikiem stanowiącym składową produktu będąc przy tym dostarczycielem białka a nie dodatkiem technologicznym Co prawda wiodącym składnikiem będącym dostarczycielem białka jest koncentrat białek serwatkowych aczkolwiek izolat białka sojowego również się pojawia (w o wiele mniejszych ilościach ale mimo wszystko)
I białko sojowe to nie chemia :) Jest ono otrzymane dzięki obróbce soi (naturalnego surowca) Nie jest syntetyzowane chemicznie zatem nie może być mowy o chemii :)