SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka - PORÓWNANIA dot. szybkosci trawienia,poziomu insuliny,etc.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 41278

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
tam autorowi nawet nie chodzilo o jalowca - bo tak mialo byc w przypadku aminokwas->glukoza
ale o straty energi w przemianie aminokwas->fat

szkoda ze Manka nie ma - antyzwolennika spozywania bialka - rozbil by to na ATP i bysmy wiedzieli ile trza wniesc a ile sie wyniesie


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-09 14:17:58

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
, no pewnie by tak było...

Co do bilansu - to nie jest proste równanie. Mówiąc obrazowo: dorzucając białka do diety dorzucamy kalorii, jeśli będzie ich za dużo - przytyjemy. A to czy tkankę tłuszczową zasilą akurat kalorie z białek czy np ze spożytych węgli, nie ma tutaj istotnego znaczenia, bo substratów energetycznych w organizmie będzie za dużo, część zostanie spalonych na bieżąco część pójdzie w odstawkę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
mam fajne badania dot bialka
gdzie wynika ze ~50% uczestniczy w glukoneogeznie
ale cukier nie wzrasta w krwi (srednio z porcji ~50g bilaka dostaje sie ~2g do boiegu)

Nuttall et al. gave nine subjects with mild type 2 diabetes 50 g protein, 50 g glucose, or 50 g protein and 50 g glucose and determined the plasma glucose and insulin responses over the next 5 hours. The glucose response to glucose was as expected, but the glucose response to protein remained stable for 2 hours and then began to decline.

.

Gannon et al. reported on the glucose appearance rate over 8 hours following the ingestion of 50 g protein in the form of very lean beef compared to water in subjects with type 2 diabetes. After water alone, the plasma glucose concentration decreased from 6.7 mmol/l (120 mg/dl) to 5.4 mmol/l (98 mg/dl). After 50 g of protein, the glucose concentration at 1 hour increased by 0.1 mmol/L (3 mg/dl) and then decreased similarly to water. The ingested protein resulted in only ~2 g glucose being produced and released into the circulation.

.

This raises the question of why, if gluconeogenesis from protein occurs, does the glucose produced not appear in the general circulation? Several theories have been suggested. The first is that considerably less than the theoretical amount of glucose (50–60%) produced from protein actually is produced and enters the general circulation, and the small amount of glucose released is matched by a corresponding increase in glucose use, if adequate insulin is available.4 Another theory suggests that the process of gluconeogenesis from protein occurs during a 24-hour period, and the slowly and evenly produced glucose can be disposed of over a long period of time.5 It is also speculated that the insulin stimulated by dietary protein causes the glucose formed to be rapidly stored as glycogen in the liver and in skeletal muscles. This glucose can then be released when insulin levels are low or glucagon levels are elevated, and the body does not identify if the glucose is from protein or carbohydrate.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-09 15:43:49

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie będę się odnosił do sytuacji kiedy sprawdza się odpowiedź fizjoilogiczną na podstawie reakcji grupy cukrzyków (bo nie potrafię po prostu), ale wyglądać w praktyce to może rożnie:

http://www.body-factory.pl/showthread.php?p=254966&posted=1#post254966

generalnie wyraźnego wzrostu poziomu glukozy w krwi po spożyciu białek raczej się nie doświadczy, po pierwsze proces metabolizmu aminokwasów glukogennych do glukozy jest dość powolny, a po drugie niektóre aminokwasy, (przede wszystkim leucyna) stymulują sekrecję insuliny w sposób niezależny od stężenia glukozy.

W ten sposób np mozna obniżyć odpowiedź glukozową po spozyciu cukrów prostych dodając do nich np samą leucynę.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-09 17:07:52

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-09 17:10:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
A są jakieś dobre badania odnośnie przyswajalności białek roślinnych? W jakim stopniu organizm z nich korzysta? Np. białko z ryżu - czy połączone z mięsem zostanie wchłonięte całkowicie, czy tylko trochę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
sojowe jest gorsze niz serwatkowe
sojowe jest chyba najczesciej spotykane na rynku
choc sa jeszcze z grochu czy z z maryski

moze to Ci pomoze:
produkt -> strawność (w %)
Egg 97
Milk and Cheese 97
Mixed US Diet 96
Peanut Butter 95
Meat and Fish 94
Whole Wheat 86
Oatmeal 86
Soybeans 78
Rice 76

...jak widac strwanosc bialka w produktach roslinnych nie jest najlpesza ~80%
miesa,
gdzie produkty pochodzenia zwierzecego ~95%

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
Czy ja wiem, czy około 80% to tak źle? Przecież to białko właściwie za friko W większości produktów roślinnych jakie jemy(głównie ryże, kasze itd.) białka i tak jest niezbyt wiele, więc ile odpada? Kilka gram?
A jak wygląda przyswajalność w mixie z mięchem? Organizm da się zrobić w bambuko?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
dlatego - o czym pisalismy z fafataqiem - skromne ilosci (na porcje) ,nie do konca doskonala strawnosc - ale zawsze da to kilkadziesiat gram bialka/dobe

ja zawsze wliczalem i wliczam wszystko

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
A jakich aminokwasów brakuje białku niepełnowartościowemu? Brakuje tych, które organizm sam może syntetyzować, czy tych, które muszą być dostarczone z zewnątrz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Białko jest niepełnowartościowe wtedy kiedy brakuje / lub jest za mało któregoś lub kilku z aminokwasów egzogennych.

Są sytuacje wyjatkowe, kiedy aminokwasem orgraniczającym może stać się aminokwas endogenny (warunkowo endogenny), np będzie nim tyrozyna - w przypadku niedostatecznej podaży fenyloalaniany. Tudzież - w niektórych stanach fizjologicznych, chorobach - aminokwas warunkowo egzogenny (np arginina lub histydyna).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Synteza białek mięsniowych (anabolizm) - EAA vs NEAA

Następny temat

Insulina - a metabolizm białek mięśniowych

WHEY premium