Kickboxing, jako sport charakteryzujący się wysiłkiem krótkotrwałym, lecz wymagającym siły, szybkości i wytrzymałości, wymaga dobrania odpowiedniej diety.
Przyjmuje się, że średnia masa zawodnika 73 kg wymaga dostarczenia 5200-5600kcal(wg Celejowej). Zapotrzebowanie to powinno być spełnione w 14% przez białka, 30% przez tłuszcze oraz 56% przez węglowodany.
Białko
Ilość dostarczanego białka powinna wynosić ok. 1,5 grama na kilogram masy ciała. Idealnym źródłem białka są m.in.: ryby(zwłaszcza morskie), owoce morza, białe mięso(z indyka, kurczaka), odtłuszczone mleko i chude przetwory mleczne, białko jaj oraz rośliny strączkowe. Produkty te doskonale pokrywają zapotrzebowanie na białka, a niska zawartość tłuszczu i węglowodanów nie podwyższa wartości energetycznej.
Węglowodany
Węglowodany są głównym substratem energetycznym. Glikogen zmagazynowany w mięśniach może uwolnić ok. 2000 kcal, co pozwala na 90-120 minutowy wysiłek. Dlatego tak ważne jest utrzymanie poziomu węglowodanów w diecie w odpowiednich do zapotrzebowania ilościach. Warto zwiększać ilość spożywanych węglowodanów o średniej i wysokiej wartości kalorycznej, których źródłem są m.in.: pieczywo, kasza, makarony, ryż, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych czy płatki kukurydziane. Dieta nie powinna być jednak uboga w cukry proste, które znaleźć mozna m.in. w miodzie czy słodkich owocach(np. rodzynkach).
Tłuszcze
W diecie powinny przeważać tłuszcze pochodzenia roślinnego których źródłem są np. oleje, oliwki, avocado, nasiona dyni, migdały czy orzechy włoskie.
Źródła:
1. Celejowa J. Żywienie w treningu i walce sportowej. 2001
2. Jagier A. Dozwolone i niedozwolone wspomaganie zdolności wysiłkowych człowieka.2007
3. Ziemlański Ś. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy.2001
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzcą...