Szacuny
1
Napisanych postów
105
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
6143
Przyłącze się do tematu. Jakiś czas temu widziałem tu na forum przepis na jakieś naleśniki z mąki gryczanej lub razowej. Nie pamiętam której, ale nie pewno w przepisie nie było mąki ryżowej. Jedynie było wspomniane, że można dla elastyczności dodać trochę skrobi ziemniaczanej. I były chyba proporcje nawet na jedną sztukę, idealnie na śniadanie. Jak ktoś znajdzie mi ten przepis to będę bardzo wdzięczny.
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Ja daję 30 g mąki gryczanej, 1 jajko i wodę do dosyc luźnej konsystencji. Odstawiam na jakieś 15-30 minut. Jak po odstaniu ciasto wydaje się trochę za gęste , dolewam odrobinę wody i smaże. Na średniej wielkości j patelni wychodzą mi z tego 3 cieniutkie naleśniki.
Szacuny
8
Napisanych postów
5
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
13
heloł :) a co sądzicie o naleśnikach na mące razowej? mi nie bardzo smakują, ale niby takie zdrowe... chętnie poczytam wasze opinie, bo nie wiem czy jest sens katować się tym smakiem dalej czy wrócić do normalnych naleśników na pszennej mące i dać sobie spokój :)
Szacuny
14678
Napisanych postów
53193
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
400709
Tzn co się dzieje? Co z nimi nie tak? Osobiście też miałem kiedyś problem że się rozpadały... problem był blachy. .. za szybko je chciałem przewrócić i grzebałem przy nich przez co nie zdążyły się dobrze 'scalić'
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
22
Dokładnie rozpadają mi się. Nie wiem czy to wina patelni czy czegoś innego, ale przywierają na środku i przy próbie przekręcenia zwyczajnie przerywają się pośrodku :/ obstawiam patelnię, ale próbując na innej też mi się rozpadały. Może wina proporcji składników, albo za wcześnie przekręcam, nie wiem, ale czuję się jak totalną ciapą nie umiejąc zrobić zwykłych naleśników :(
Zmieniony przez - aknne w dniu 2016-08-16 15:34:43