Johny Hendricks (MMA 16-2, 1. w rankingu MMARocks) został w ostatnią sobotę nowym mistrzem UFC w kategorii półśredniej, dzięki pokonaniu Robbiego Lawlera (MMA 22-10, 3. w rankingu MMARocks) w bardzo widowiskowym pojedynku. Postawa „Bigg Rigg” jest tym bardziej imponująca, że zawodnik z Oklahomy walczył z zerwanym prawym bicepsem.
Nowy mistrz kategorii półśredniej poinformował o swojej kontuzji dzisiaj w trakcie wywiadu radiowego:
Było kilka pomysłów na walkę, których nie mogłem zastosować. Nie mogłem go sprowadzać z powodu kontuzji ręki.
Zapytany o to, czy nie myślał o wycofaniu się z pojedynku, Hendricks odpowiedział:
Rozważaliśmy to. Zerwałem
biceps… zerwałem go, na jakieś 10 dni przed starciem. Staraliśmy się go wyleczyć. Robiliśmy wszystko, co było w naszej mocy, żebym nie musiał go używać. Ale, kiedy przyszedł czas na walkę, trzeba było zdecydować. To jest powód, dla którego nie mogłem obalać – przez tę kontuzję.
„Bigg Rigg” nieznacznie, ale przekonująco pokonał swojego rodaka w pięciorundowym pojedynku na gali UFC 171, która odbyła się 15 marca w Dallas. Zwycięstwo Hendricksowi dało między innymi obalenie w ostatnich minutach piątej odsłony starcia. Nowy mistrz w wywiadzie odniósł się także do tej sytuacji:
Myślę, że obaj wiedzieliśmy, iż piąta runda będzie decydowała, kto wygra walkę. On [Lawler - przy. red.] wychodził po dobrych rundach trzeciej i czwartej, wydaje mi się, że był rozpędzony. Dzięki Bogu, że udało mi się odwrócić sytuację na moją korzyść.
Zapytany, kto będzie jego przeciwnikiem w pierwszej obronie świeżo zdobytego pasa, mistrz zaznaczył, że najpierw musi wyleczyć rękę, a dopiero potem będzie się zastanawiał nad kolejną walką:
W poniedziałek przejdę operację i to jest teraz rzecz, na której się koncentruję. Skupię się w treningu na wracaniu do zdrowia i 100-procentowej dyspozycji, żebym mógł wrócić mocniejszy i lepszy. Lekarze powiedzieli, że będę musiał odpocząć 6 tygodni. Po tych 6 tygodniach moje ramie wróci do pełnej sprawności. Zatem mam nadzieję, że za 8 tygodni będzie już po wszystkim.
Źródło: Sherdog.com