Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy.

Serwatka

Mleko krowie, mimo że nie jest produktem wyjątkowo bogatym w białko, stanowi źródło cennych dla zdrowia aminokwasów i peptydów. Główną frakcją białkową mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je dostarczyć do organizmu spożywając samo mleko. Białka serwatkowe charakteryzują się specyficznym składem konkretnych rodzajów albumin i globulin, dzięki czemu mogą między innymi regulować metabolizm tryptofanu czy aminokwasów rozgałęzionych wpływając na m.in. sen, czy budowanie masy mięśniowej.

W kontekście technologii żywności serwatka stanowi produkt pozostały w procesie wytwarzania serów, dzięki czemu stworzenie z niej odrębnego produktu jest korzystnym rozwiązaniem w kontekście ekologii, czy ekonomii. Sproszkowana serwatka zawiera sporo cukru i nie jest produktem pożądanym w diecie osoby aktywnej lub odchudzającej się. Jest surowcem, z którego dopiero produkuje się odżywki białkowe - koncentraty i izolaty białek serwatkowych.

Co to jest izolat białka serwatkowego?

odżywka białkowa WPI

Suplementy zwane WPI, czyli whey protein isolate, stanowią jedną z najbardziej oczyszczonych form białek mleka. WPI to suchy proszek gotowy do wymieszania z wodą lub inną cieczą. Jest to suplement diety, który w 100 g produktu zawiera najczęściej aż 81 – 86 g białka i charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i tłuszczy - odpowiednio (średnio) około 2 – 5 g oraz około 3 g.

Spożywając zatem jedną porcję WPI dziennie, czyli około 30 g, można wzbogacić dietę o około 25 g białka, jednocześnie nie dostarczając więcej, niż około 115 kcal. To sprawia, że jest to doskonały produkt dla każdego, kto stosuje diety mające na celu budowanie masy mięśniowej, spalanie tkanki tłuszczowej, czy optymalizację stanu zdrowia i / lub odżywienia.

Zastosowania WPI

WPI jest korzystnym z punktu widzenia diety suplementem nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka oraz niską zawartość węglowodanów i tłuszczy. O wartości tego produktu stanowi również wszechstronność wykorzystania go w kuchni. Najprostszą metodą na spożycie WPI jest wymieszanie go w wodzie i wypicie w wybranej indywidualnie porze dnia, np. po treningu, lub jako drugie śniadanie. Ponadto izolat białka serwatki może być doskonałym dodatkiem do potraw, takich jak owsianka, omlet, czy do deserów, ponieważ istnieje wiele wersji smakowych tego produktu.

Źródła:

Danków  R.,  Pikul  J.,  Osten-Sacken  N.,  Teichert  J.,  2012.  Charakterystyka  i  właściwości  prozdrowotne  mleka  klaczy. Nauka Przyr. Technol. 6, 2, #16 Duarte NM, Cruz AL, Silva DC, Cruz GM. Intake of whey isolate supplement and muscle mass gains in young healthy adults when combined with resistance training: a blinded randomized clinical trial (pilot study). J Sports Med Phys Fitness. 2020 Jan;60(1):75-84. doi: 10.23736/S0022-4707.19.09741-X. Epub 2019 Sep 23. PMID: 31565912.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)