Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania ustroju. Tworzy to dogodne warunki do pozbywania się tłuszczu i kontroli glikemii.
Zwiększenie ilość białka w diecie - eksperyment naukowy
Naukowcy chcieli potwierdzić, iż podawanie zwierzętom opornym na insulinę diety wysokobiałkowej (32%) zawierającej koncentrat białka serwatkowego (WPC) zmniejszyłoby masę ciała i poziom lipidów w tkankach oraz zwiększyłoby wrażliwość na insulinę bardziej niż dieta zawierająca czerwone mięso (RM). Zwierzęta były karmione dietą wysokotłuszczową (300 g tłuszczu na kg diety) przez 9 tygodni. Następnie przez 6 tygodni podawano im dietę zawierającą 80 lub 320 g białka na kg diety, dostarczanego w postaci WPC lub mięsa.
Co spowodowała wysoka zawartość białka w diecie?
- obniżyła pobór energii
- zmniejszyła ilość trzewnej, podskórnej tkanki tłuszczowej
- zmniejszyła stężenie insuliny o 40%
Zwiększenie ilości białka w diecie poprzez dodanie koncentratu białka serwatkowego, ale nie czerwonego mięsa, zmniejszyło przyrost masy ciała o 4%.
Wnioski
Dieta wysokobiałkowa zmniejsza spożycie energii i powoduje zmniejszenie się otłuszczenia ustroju. Białko serwatkowe jest skuteczniejsze niż czerwone mięso w zmniejszaniu przyrostu masy ciała i zwiększaniu wrażliwości na insulinę.
Komentarz
Otyłe osoby są często insulinooporne. W normalnych warunkach insulina jest pożytecznym dla sportowców i jedynym hormonem, który obniża stężenie cukru we krwi. Z kolei związków podwyższających stężenie cukru we krwi jest cała masa, w tym kortyzol (glukoneogeneza), glukagon (lipoliza – rozpad tłuszczu; produkcja glukozy w wątrobie itd.), adrenalina (glikogenoliza, rozpad glikogenu, czyli mobilizacja cukru w wątrobie).
Pośrednio działa tak również hormon wzrostu (GH), często nadużywany przez kulturystów i zawodniczki fitness. GH zwiększa produkcję glukozy poprzez nasilenie glukoneogenezy (wytwarzania glukozy np. z glicerolu, mleczanów, aminokwasów) i glikogenolizy (rozpadu glikogenu) w wątrobie i nerkach. Przy tym upośledza on działanie receptorów dla glukozy i na dodatek stymuluje lipolizę.
Uwolniony tłuszcz staje się substratem do glukoneogenezy, co podwyższa stężenie glukozy we krwi.
Po drugie: pod wpływem GH mięśnie wychwytują nadmiernie ilości WKT/FFA (wolnych kwasów tłuszczowych), a ten tłuszcz „blokuje” zużycie glukozy w mięśniach (normalnie u człowieka tam jest utylizowane 80%!). Czyli hormon wzrostu pośrednio powoduje insulinooporność w tkance mięśniowej, glukozy jest dużo, nie ma kto jej zużywać.
Podsumowanie
Białko serwatkowe jest niezmiernie przydatne, gdyż redukuje stan zapalny, ułatwia pozbywanie się tkanki tłuszczowej, zmniejsza przyrost masy ciała w niekorzystnych warunkach (np. tuczenia) i na dodatek poprawia wykorzystanie węglowodanów, zwiększając wyrzut insuliny po posiłku.
Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo:
Kirk M. Habegger i in. The metabolic actions of glucagon revisited https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563428/
Damien P. Belobrajdic i in. A High-Whey-Protein Diet Reduces Body Weight Gain and Alters Insulin Sensitivity Relative to Red Meat in Wistar Rats https://academic.oup.com/jn/article/134/6/1454/4688740?login=true