Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na proste szaszłyki z tofu i warzywami.
Składniki:
-
180g tofu wędzonego
-
50g sosu BBQ
-
200g pieczarek
-
150g cukinii
-
0,5 papryki czerwonej
-
kilka plastrów czerwonej cebuli
Wykonanie:
-
Tofu dokładnie odsącz z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych. Pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z sosem BBQ. Odstaw do zamarynowania na minimum 30 min.
-
Warzywa pokrój na większe kawałki. Nabijaj składniki na długie wykałaczki, połóż gotowe szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj cooking sprayem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 30 min.
-
Podawaj z chlebkiem proteinowym i np. masłem czosnkowym, tzatzikami lub jogurtem czosnkowym
Wartości odżywcze:
- kcal: 403
- B: 32g
- T: 14g
- W: 41g