Szacuny
2
Napisanych postów
75
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
1388
Witam
27.12 usuwałem ósemki (dłutowanie), minął już ponad tydzień. Dentysta powiedział mi, że nie ma problemu z ćwiczeniem po 24h (mimo że w internecie wcześniej czytałem ineczej), ćwiczyłem dzień po (i 3 dni po) bo nie chciałem również odpuszczać treningu. Z najtrudniejszej utrzymuje się mocny ból (muszę brać silne środki przeciwbólowe na recepte i łączyć z innymi, duzo mniej czulem zęba do kanałowego) i czasem sączy się wydzielina z rany. Proszę o radę, czy powinienem odpuścić definitywnie trening. Mam też 18-tke za tydzień, dobrze, gdyby było to wtedy fajnie zagojone.....
Dodam że tyłem 1 - 1.5kg, z racji odpuszczonego już jednego treningu (2 stycznia) jadłem 300-400 kcal mniej
Pozdrawiam
Zmieniony przez - sopel1526 w dniu 2024-01-04 15:56:58
Zmieniony przez - sopel1526 w dniu 2024-01-04 16:14:54
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Niestety nikt z nas nie jest w stanie przewidywać przyszłości i tego, jak aktywność fizyczna w takiej sytuacji wpłynie na leczenie i odczuwalny ból. Skoro boli na tyle, że Twoim zdaniem nie jesteś w stanie trenować, to nie trenuj. Jeżeli jesteś w stanie, to trenuj. Jakiej odpowiedzi od nas oczekujesz?
Możemy Tobie co najwyżej doradzić, abyś udał się do lekarza specjalisty. Najlepiej tego, który wykonywał zabieg i na podstawie analizy zmian leczonego miejsca stwierdzi on, co i jak należy robić.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12449
Napisanych postów
161900
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240296
Skoro lekarz powiedzial Ci, ze po 24 godzinach bedzies zmogl cwiczyc, to pozostalo Ci mu zaufac... Sprawa jest indywidualna, wszystko zalezy od tego, jak mocno inwazyjne bylo usuniecie, jak sie goi itd. OPczywiscie przyjmujac silne leki przeciwbolowe, a co za tym idzie przeciwzapalne pewnie tez, trening nie powinien byc wykonywnay na maksa mozliwosci. Im bardziej bedziesz organizm przeciazal, tym proces gojenia moze niestety sie wydluzyc, stad warto zachowac nieco sil na to, aby mogl regenerowac rany.
Szacuny
372
Napisanych postów
1024
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
27179
Jak masz dobrze założone szwy i wszystko ładnie jest pozszywane to ja bym ćwiczył - kiedyś tak robiłem ale jak nie masz szwów założonych, mówisz że coś Ci się sączy z rany i samopoczucie nie najlepsze to nie ma sensu się szarpać i lepiej odpuścić trening.
Zmieniony przez - Patriotaa w dniu 2024-01-05 22:46:59
Szacuny
372
Napisanych postów
1024
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
27179
Co do zasady jest to najlepsze rozwiązanie ale to tak jak chłopacy pisali wyżej - duzo to kwestia indywidualna. Zależy jak się goi, jaka była rana, zabieg itd. Ja po jednej ósemce byłem tak opuchniety że ze 3 dni tylko pitne posiłki mogłem spożywać to w ogóle nie było mowy o żadnym treningu a przy kolejnej nie miałem prawie w ogóle opuchlizny czy bólu a rana była dobrze zszyta i ćwiczyłem normalnie. Po szyciu głowy też kiedyś normalnie ćwiczyłem i lekarz nie miał też za bardzo nic przeciwko. Ale to też trzeba dobrze swój organizm żeby sobie krzywdy nie zrobić. Odpoczynek to pewnie w każdym przypadku będzie najrozsadniejsze rozwiązanie