Koniec grudnia miałem mały upadek na plecy (40 gorączki zemdlałem i uderzyłem się w bardziej dolną część pleców). Choć wydaje mi się, że już miesiąc wcześniej coś tam minimalnie już czułem w tej okolicy od przetrenowania siłowego. Na przełomie styczeń/luty wpadłem na genialny pomysł, dodać po kilka dodatkowych serii i zmniejszyć przerwy pomiędzy. No to jeszcze bardziej się załatwiłem. Całe plecy bolały. To już drugi miesiąc tej kontuzji. Smarowałem maść rozgrzewająca, voltaren max. Sporo juz przeszło z tego urazu. Boli mnie jeszcze na tym samym dole, przykładowo przy tego typu ruchu: siedzę na podłodze z wyprostowanymi nogami do przodu i z wyprostowanymi rękami dotykam stóp. Ile może to trwać jeszcze. Psychicznie jestem dobity. Rok czasu nie biegam, nie mogę się wyleczyć z kontuzji przeciążeniowej, to jeszcze doszło brak treningu siłowego.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Siemka, nie moge namierzyc jakie masz pytanie w zwiazku z kontuzja? :)
Upadek na plecy, nawet jeśli nie był bardzo poważny, mógł spowodować mikrourazy tkanek miękkich, takich jak mięśnie, więzadła czy ścięgna. czasem mogło dość również do mikro złamań np. wyrostków kolczystych, gdy mieliśmy pecha.
Pierwszym i najważniejszym krokiem jest postawienie prawidłowej diagnozy przez lekarza lub fizjoterapeutę. To pozwoli określić rodzaj i zakres urazu oraz wykluczyć poważniejsze problemy, takie jak złamania czy przepukliny krążka międzykręgowego. Cięzko tutaj przez Internet zdiagnozować Twój problem. Tym bardziej jeśli utrzymuje się on dłużej, to wyraźny sygnał, że warto się zająć kontuzją na poważnie. Nie zawsze zaleca się poddawać zabiegom cieplnym miejsce kontuzji, gdy mamy np. znaczny stan zapalny w tkankach
Upadek na plecy, nawet jeśli nie był bardzo poważny, mógł spowodować mikrourazy tkanek miękkich, takich jak mięśnie, więzadła czy ścięgna. czasem mogło dość również do mikro złamań np. wyrostków kolczystych, gdy mieliśmy pecha.
Pierwszym i najważniejszym krokiem jest postawienie prawidłowej diagnozy przez lekarza lub fizjoterapeutę. To pozwoli określić rodzaj i zakres urazu oraz wykluczyć poważniejsze problemy, takie jak złamania czy przepukliny krążka międzykręgowego. Cięzko tutaj przez Internet zdiagnozować Twój problem. Tym bardziej jeśli utrzymuje się on dłużej, to wyraźny sygnał, że warto się zająć kontuzją na poważnie. Nie zawsze zaleca się poddawać zabiegom cieplnym miejsce kontuzji, gdy mamy np. znaczny stan zapalny w tkankach
1
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Dokładnie zdiagnozować problem u fizjo/reh. Potem pod okiem doświadczonego trenera wracać do aktywnosci fizycznej. Niewykluczona kuracja farmakologiczna.
1
doping & zdrowie
...
Napisał(a)
Opisałeś swój problem z plecami, ale w zasadzie nie napisałeś nic na temat tego, jakie są Twoje oczekiwania w stosunku do nas. Masz w związku z tym jakieś pytania? Jeżeli chciałbyś wiedzieć, co należy robić w takiej sytuacji, to odpowiedź jest dość prosta. Przede wszystkim należy wiedzieć co dokładnie stało się z Twoimi plecami wykonując w tym kierunku odpowiednie badania. Tak, jak koledzy sugerują w swoich wypowiedziach, warto jest wybrać się do fizjoterapeuty. Być może praca manualna i ćwiczenia specjalistyczne pomogą w kierunku dojścia do sprawności.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Aktualizacja. Zrobiłem rtg z opisem. Guzki schmorla/przebyte nadłamania, reszta opisu nic znaczącego.
...
Napisał(a)
Rtg to skromna (i w zasadzie nie znacząca tutaj) podstawa, co najmniej usg wyjaśni bardziej sprawe.
doping & zdrowie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Odma płucna - powrót do treningów
Następny temat