TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Uraz pleców - porady

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 286

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 79
Koniec grudnia miałem mały upadek na plecy (40 gorączki zemdlałem i uderzyłem się w bardziej dolną część pleców). Choć wydaje mi się, że już miesiąc wcześniej coś tam minimalnie już czułem w tej okolicy od przetrenowania siłowego. Na przełomie styczeń/luty wpadłem na genialny pomysł, dodać po kilka dodatkowych serii i zmniejszyć przerwy pomiędzy. No to jeszcze bardziej się załatwiłem. Całe plecy bolały. To już drugi miesiąc tej kontuzji. Smarowałem maść rozgrzewająca, voltaren max. Sporo juz przeszło z tego urazu. Boli mnie jeszcze na tym samym dole, przykładowo przy tego typu ruchu: siedzę na podłodze z wyprostowanymi nogami do przodu i z wyprostowanymi rękami dotykam stóp. Ile może to trwać jeszcze. Psychicznie jestem dobity. Rok czasu nie biegam, nie mogę się wyleczyć z kontuzji przeciążeniowej, to jeszcze doszło brak treningu siłowego.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12415 Napisanych postów 161824 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1239962
Siemka, nie moge namierzyc jakie masz pytanie w zwiazku z kontuzja? :)

Upadek na plecy, nawet jeśli nie był bardzo poważny, mógł spowodować mikrourazy tkanek miękkich, takich jak mięśnie, więzadła czy ścięgna. czasem mogło dość również do mikro złamań np. wyrostków kolczystych, gdy mieliśmy pecha.

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest postawienie prawidłowej diagnozy przez lekarza lub fizjoterapeutę. To pozwoli określić rodzaj i zakres urazu oraz wykluczyć poważniejsze problemy, takie jak złamania czy przepukliny krążka międzykręgowego. Cięzko tutaj przez Internet zdiagnozować Twój problem. Tym bardziej jeśli utrzymuje się on dłużej, to wyraźny sygnał, że warto się zająć kontuzją na poważnie. Nie zawsze zaleca się poddawać zabiegom cieplnym miejsce kontuzji, gdy mamy np. znaczny stan zapalny w tkankach
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 20966 Napisanych postów 71586 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 576819
Dokładnie zdiagnozować problem u fizjo/reh. Potem pod okiem doświadczonego trenera wracać do aktywnosci fizycznej. Niewykluczona kuracja farmakologiczna.
1

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 77890 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766166
Opisałeś swój problem z plecami, ale w zasadzie nie napisałeś nic na temat tego, jakie są Twoje oczekiwania w stosunku do nas. Masz w związku z tym jakieś pytania? Jeżeli chciałbyś wiedzieć, co należy robić w takiej sytuacji, to odpowiedź jest dość prosta. Przede wszystkim należy wiedzieć co dokładnie stało się z Twoimi plecami wykonując w tym kierunku odpowiednie badania. Tak, jak koledzy sugerują w swoich wypowiedziach, warto jest wybrać się do fizjoterapeuty. Być może praca manualna i ćwiczenia specjalistyczne pomogą w kierunku dojścia do sprawności.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 79
Aktualizacja. Zrobiłem rtg z opisem. Guzki schmorla/przebyte nadłamania, reszta opisu nic znaczącego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 20966 Napisanych postów 71586 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 576819
Rtg to skromna (i w zasadzie nie znacząca tutaj) podstawa, co najmniej usg wyjaśni bardziej sprawe.

doping & zdrowie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odma płucna - powrót do treningów

Następny temat

Hipogonadyzm - Dlaczego nie odczuwam HRT?

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły