Na początku chciałbym się przywitać z całą społecznością SFD, a więc WItam :D. Od jakiś 2 lat już siedze na tym forum ale dopiero wczoraj sie zarejestrowałem (problemy z meilem). Po przeczytaniu wielu postów o treningach dla początkujących i co będzie dobre dla 15 latka postanowiłem ułożyć sobie trening ACT.
Mam 15 lat, waże 65kg, od Stycznia ćwicze lekkoatletyke i ogólnie od jakiegoś roku zwiększyła się moja aktywność fizyczna (pompki, drązek, bieganie, rozciąganie itp.)
I także od jakiegoś roku zaczołem stopniowo ale na stałe zmieniac swoją diete. Niemam jakiejś ustalonej diety ponieważ i tak niewiem czy bym jej podołał, ale jem zdrowo( co to znaczy dowiedziałem się właśnie z Forum).
A oto trening którym chciałbym zacząć ćwiczyć od poniedziałku:
Krótka rozgrzewka bieganie 5min. krązenie ramion, pare pąpek, przysiadów i lekkie rozciąganie.
1.UNOSZENIE NÓG W PODPORZE(Brzuch)
2.MARTWY CIĄG(Prostowniki)
3.PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH(Czworogłowe)
4UGINANIE NÓG W LEŻENIU(Dwugłowe)
5.PODCIĄGANIE SZTANGI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)(Najszersze grzbietu)
6.WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ(Klatka)
7.Unoszenie sztangielek bokiem w górę(Naramienne)
8.Wyciskanie sztangi zza głowy(stojąc)(Naramienne)
9.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM(Bicepsy)
10.WYCISKANIE „FRANCUSKIE"SZTANGI W SIADZIE(Tricepsy)
1Czy taki trening nie przeciązy zabardzo mojego kręgosłupa?
2Bardzo dużo pisze na forum o tym aby na początku wykonywać ćwiczenia Podstawowe które działają na wiele grup mięśniowych, dlatego Wybrałem Martwy Ciąg Przysiady i Wiosłowanie, ale niewiem czy to nie będzie zdrowe dla mojego kręgosłupa?
Czy zrobie żle jezeli zamienie np. Przysiady na jakieś izolowane ćwiczenie na Czworogłowe? a WIosłowanie na ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT)?
3Mam jeszcze jeden problem, a mianowicie gdy robie przysiad to nijak niemoge zrobić go dokońca, gdyż gdy potem wstaje bardzo mnie przechyla do tyłu? Czy to wina cięzaru czy może zagłęboko śiadam? Czytałem juz w którymś z bardzo pomocnych postów Michaila, że to normalne i wkońcu będe mógł robić je poparawnie(jakieś ścięgna przyzwyczają się do danego ćwiczenia). Czy do tego czasu mam robić przysiady z mniejszym cięzarem czy ćwiczyć na maszynie?
Z góry dziękuje za odpowiedż.
PS. Jeżeli napisałem ten post w złym dziale prosze mi o tym napisać a zmienie go.
Mam 15 lat, waże 65kg, od Stycznia ćwicze lekkoatletyke i ogólnie od jakiegoś roku zwiększyła się moja aktywność fizyczna (pompki, drązek, bieganie, rozciąganie itp.)
I także od jakiegoś roku zaczołem stopniowo ale na stałe zmieniac swoją diete. Niemam jakiejś ustalonej diety ponieważ i tak niewiem czy bym jej podołał, ale jem zdrowo( co to znaczy dowiedziałem się właśnie z Forum).
A oto trening którym chciałbym zacząć ćwiczyć od poniedziałku:
Krótka rozgrzewka bieganie 5min. krązenie ramion, pare pąpek, przysiadów i lekkie rozciąganie.
1.UNOSZENIE NÓG W PODPORZE(Brzuch)
2.MARTWY CIĄG(Prostowniki)
3.PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH(Czworogłowe)
4UGINANIE NÓG W LEŻENIU(Dwugłowe)
5.PODCIĄGANIE SZTANGI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)(Najszersze grzbietu)
6.WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ(Klatka)
7.Unoszenie sztangielek bokiem w górę(Naramienne)
8.Wyciskanie sztangi zza głowy(stojąc)(Naramienne)
9.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM(Bicepsy)
10.WYCISKANIE „FRANCUSKIE"SZTANGI W SIADZIE(Tricepsy)
1Czy taki trening nie przeciązy zabardzo mojego kręgosłupa?
2Bardzo dużo pisze na forum o tym aby na początku wykonywać ćwiczenia Podstawowe które działają na wiele grup mięśniowych, dlatego Wybrałem Martwy Ciąg Przysiady i Wiosłowanie, ale niewiem czy to nie będzie zdrowe dla mojego kręgosłupa?
Czy zrobie żle jezeli zamienie np. Przysiady na jakieś izolowane ćwiczenie na Czworogłowe? a WIosłowanie na ŚCIĄGANIE DRĄŻKA/RĄCZKI WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHWYTEM (NACHWYT)?
3Mam jeszcze jeden problem, a mianowicie gdy robie przysiad to nijak niemoge zrobić go dokońca, gdyż gdy potem wstaje bardzo mnie przechyla do tyłu? Czy to wina cięzaru czy może zagłęboko śiadam? Czytałem juz w którymś z bardzo pomocnych postów Michaila, że to normalne i wkońcu będe mógł robić je poparawnie(jakieś ścięgna przyzwyczają się do danego ćwiczenia). Czy do tego czasu mam robić przysiady z mniejszym cięzarem czy ćwiczyć na maszynie?
Z góry dziękuje za odpowiedż.
PS. Jeżeli napisałem ten post w złym dziale prosze mi o tym napisać a zmienie go.
" ...So now you see the light
Stand up for your rights... " Bob Marley