potrzebne beda:
mąka pszenna pełnoziarnista 220g
mąka zytnia 450g
2 lyzeczki soli
50g drozdzy
1 lyzeczka cukru
450ml cieplej wody
plus jkaies dodatki w moim przypadku byly to:
pestki dyni 20g
pestki slonecznika 30g
siemie lniane 20g
ziarna sezamu 15g
orzechy ziemne nie solone 30g
do garnka rozkruszamy drozdze zasypujemy cukrem dodajemy ciepla wode mieszamy,wsypujemy make,sol zagniatamy ciacho i formujemy kulke odstawiamy w cieple miejsce na 30min. po tym czasie bierzemy ciasto dodajemy dodatki porzadnie wyrabiamy i znow do wyrośnięcia na 30min. nastepnie po 2kwadransach dzielimy ciasto na pol robimy bochenki i odstawiamy na blaszke przykrywamy znow szmatka i czekamy 30min by podroslo.
Gdy minie juz czas smarujemy bochenki woda ew.mozna z gory posybac ziarnami i do piekarnika 230 stopni 20min potem zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20min po tym czasie wyciagamy sprawdzamy patyczkiem czy upieczony i gotowe
na 100g gotowego chleba ok.
Ww-46g
T-7g
B-nie policzylem