SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

sycąca moc białek-tylko tu albo ban by makel

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3195

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
białka- wydaje sie ze ostatnimi czasy poddane są niesprawiedliwej krytyce przez niektórych lekarzy i dietetyków,
którzy chyba nie w pełni rozumieją ich własciwości odnosnie poprawy stanu zdrowia i kondycji fizycznej. pozwólcie mi
rozwinąc ten temat, tak abyscie mogli docenic wielkośc białek.
Z historycznego punktu widzenia słowo proteiny pochodzi z greckiego proteos/protios co według definicji oznacza
"pierwszej klasy". to cos o najwyzszej wartosci, już w czasach sokratesa stwierdzono ze białko to najwazniejszy makroelement.
Jezeli w twojej codziennej diecie nie bedzie wcale białka, rozwinie sie u ciebie choroba znana jako kwashiorkor. Brak protein doprowadzi
do fizycznego i umysłowego uposledzenia, prowadzacego do spiączki, a nastepnie smierci. Zatem deficyt białekw diecie, zwłaszcza jeśli
ogólnie spożywa sie go za mało jedzenia, jest szkodliwy dla zdrowia.
Z drugiej strony w naszym kraju brak protein nie jest poważnym zmartwieniem, zwłaszcza w grópie osób aktywnych fizycznie, które nie
cierpią na deficyt tego składnika odżywczego.
Z "sercowego" punktu widzenia wydaje sie, ze diety o wiekszej zawartości białek (a zwłaszcza to bogate w tłuszcze jednonienasycone)
zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a prawdopodobnie także raka.
wiekszośc entuzjastów fitness dba jednak przede wszystkim o to, by ich pożywienie maksymalizowało
rezultaty cwiczeń i utrzymywało tkankę tłuszczową na własciwym poziomie.
Dzieki przeczytaniu tego art. dowiesz sie, jakie sprawdzone sztuczki zastosowac, aby osiągnąc szczupłe mieśnie, bez utraty ich rozmiarów,
odnowic zasoby energi bez koniecznosci siegania po dodatkowe srodki pobudzające oraz wreszcie najeśc sie do syta.


BIAŁKO PILNIE POTRZEBNE

Czesto widzimy jak u ludzi, którzy wczesniej znacząco stracili na wadze, liczba kilogramów znów mocno podnosi sie i spada.
Czy ludzie szczupli jedząinaczej, aby utrzymac wage w ryzach?
powiedzenie osobie z nadwagą albo takiej, która stara sie poprawic formę, aby jadła mniej, a cwiczyła wiecej jest chyba zbytnim
uproszczeniem. Zakładamy, ze nie karzda osoba walcząca ze swoją wagą robi to we własciwy sposób.
Jeżeli przyjrzymy sie, jak aktywni (lub nieaktywni) jesteśmy w porównaniu do naszych przodków sprzed 100 lat, okarze sie ze straszne
z nas leniwce.
Niektórzy twierdzą, ze stosunkowo łatwo jest stworzyc smaczną diete dostarczającą dziennie 2500 kcal, ale czy jest to możliwe
na poziomie 1800 albo nawet 1600 kcal? wiekszośc mężczyzn nie musi schodzic poniżej 2000 kcal, aby stracic na wadze, a ci o wiekszych
rozmiarach (ze wzgledu na bydowe ciała lub mase mięsniową) i przy takiej dawce kcal mogą chudnąc za dużo w zbyt krótkim czasie.
Jest jednak sposób by zbudowac dietę redukcyjną tak, byś nie rzucał sie na wszystko co sie rusza. tak naprwade, naukowcy twierdzą
nawet, ze na tej diecie będziesz czuł sie w pełni najedzony.
Ostatnio dr. David Weigle wraz ze współpracownikami odkrył ze dzieki zwiekszeniu ilosci białka w diecie z 15 do 30 procent a zmnieszeniu
tłuszczy z 35 do 20 procent, przy jednoczesnum utrzymaniu weglowodanów na dotychczasowym poziomie i nie zmienianiu ogólnej liczby
przyjmowanych kalorii, można doprowadzic do znacznego spadku wagi.
Wiemy dobrze ze diety zmniejszonej liczbie weglowodanów, a zwiększonej białka i tłuszczy skutkują znaczną utratą wagi.
Z drugiej strony, skutecznie odchudzają diety wysokowęglowodanowe (oczywiście te zawierające weglowodany o dużej ilości błonnika
i o niskim IG) połączone ze spożyciem niewielkiej ilości tłuszczu.
Tymczasem w typowej amerykańskiej diecie rodzaj zjadanych weglowodanów i tłuszczów nie odpowiada tym, które podczas badań
naukowych przyniosły najlepsze rezultaty w odchudzaniu. Innymi słowy, ludzie nie chudną, przeżuwając jedzenie z McDonalda.
Wracając do badań Weigla, gdzie nie było ograniczeń co do ilości spożywanego jedzenia, ale zwiekszono ilosc białek w diecie, badani czuli
sie bardziej najedzeni, jedli mniej, chudli, a 76 procent utraconej przez nich wagi stanowił tłuszcz. Naukowcy przypuszczają ze zamienienie
kalorii pochodzących z tłuszczu na te pochodzące z białka było sztuczką mającą zwiekszyc uczucie sytości bez drastycznego obcinania
kalorii, aby schudnąc.


JAKI RODZAJ BIAŁEK

Koncepcja jest nastepujaca:
kiedy w twojej diecie zawartosc białka jest podwyższona (przynajmniej 20 procent wszystkich przyjmowanych kalorii), w efekcie
tempo przemiany materii i uczucie sytości wzrastają (dłużej czujesz sie pełny i jesteś mniej głodny), jesz mniej
i w ciągu dnia spalasz więcej kalorii-końcowym rezultatem jest utrata wagi.
W rzeczywistości okazuje sie , ze dzieki zamianie węglowodańów i nasyconych tłuszczów na białka poprawiają sie także markery
chorób serca oraz poziom insuliny i cukru we krwi.
Rodzaje, czy inaczej żródła białek na których koncentrowano sie w badaniu to czerwone mięso (chude), drób, ryby, jaja, produkty nabiałowe,
orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat
czy inne rodzaje),kazeina micelarna, hydrolizaty białka pszenicznego, batony białkowe i inne żródła białka także mogą byc wykorzystywane do
promowania zdrowego sposobu odżywiania sie. Jednym ze sposobów na bialko jest zjedzenie go jako pierwszego podczas karzdego posilku.
Jasne czasami mieszamy jedzenie na talerzu, ale byc może jeśli skoncentrowalibyśmy sie najpierw na zjedzeniu białka, to kontrolowanie wagi
i poziomu tluszczu byłoby łatwiejsze.
Diety w których ilośc biała jest wysoka, a węglowodanów niska lub umiarkowana, skutkują większym spadkiem wagi niż diety tradycyjne.
Ponadto odnotowano ze to nie weglowodany, ale właśnie białko jest ważnym czynnikiem pomagającym w gubieniu kilogramów, przynajmniej
krótkookresowo. Rezultatem dodania bialek do diety jest zwiekszone uczucie sytości- to wlasnie dlatego diety wysokobiałkowe są metaboliczne
korzystniejsz, jeśli chodzi o spadek wagi.
Idealna dieta odchudzająca powinna zawierac od 35 do 50 procent węglowodanów, 25 do30 procent białka i 25 do 35 procent tłuszczu.
Najkorzystniej jest gdy główna cześc niezbędnego białka pochodzi z serwatki, dodanie białka serwatkowego do posilku zawierającego weglowodany
o wesokim IG, skutkuje lepszą kontrolą poziomu insuliny i cukru we krwi po posilku niż w przypadku, gdy nie użyto białka. Powinno sie uzywac białka
serwatkowego jako białka wywolującego anabolizm (jest insulnogenne)
U przeciętnej osoby białko serwatkowe pobudza wytwarzanie insuliny. Jeśli po treningu przyjmisz dawkę bialka serwatkowego w połączeniu z
węglowodanami, to wzmożony dzieki temu obieg insuliny przyczyni sie do nasycenia mięsni aminokwasami, co ostatecznie doprowadzi do lepszej
syntezy białka w mięsniach.
Białko serwatkowe pomaga zatem rosnąc mięsniom na dwa sopsoby i to własnie na nie powinien paśc twój wybór, kiedy myslisz o suplach białkowych


PODSUMOWANIE

A zatem dodanie do diety białka, a zmniejszenie ilości i rodzajów tłuszczumoże stac sie sposobem na spadek wagi dlugoterminowe utrzymanie
na niskim poziomie, proste prawda?
W ciągu ostatnich paru lat opublikowano mnustwo badań na tan temat: jedz więcej białka, czuj sie bardziej syty, i gub tkanke tłuszczową.
Jeśli przy karzdym posiłku dopilnujesz, by jedną trzecią porcji na talerzu zajmowało bialko, a weglowodany były bogate w błonnik, to kontrolowanie wagi będzie
łatwiejsze niż myślisz.
Dieta bogata w białko to znakomity sposób, aby byc mniej głodnym i dobry schemat żywieniowy- w nieskomplikowany sposób masz wage pod kontrolą,
zdrowy poziom lipidów, stabilnu poziom cukru we krwi i czujesz sie naładowany energią.
Jeżeli do tej pory w twojej diecie białko stanowiło 30 procent, spróbuj znaleśc wysokobiałkowe zaminniki tego co lubisz.
np jesli lubisz mleko to kupuj takie ze zwiekszoną iloscią białka, podobnie ser bialy-wybisz odtłuszczony i bogaty w białko itp itd




żródło:

fitnes autohrity

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Fajny art. Sog, gdy odzyskam abona, na razie mogę go zawekslować

Ale brakuje mi tu drobiazgu: co się dzieje z metabolitami białek?
Bo wygląda, że białko to cudowny makroskładnik i nie da rady go "przedawkować"...

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4328
metabolity białek to przede wszystkim - ketokwasy i grupy aminowe przenoszone na glutaminian i pirogronian w procesie transaminacji.( reakcja endoenergetyczna)
Glutaminian zmienia się w glutaminę, pirogronian w alaninę.
Wędrują z krwią do wątroby, tam są rozkładane na glutaminian i pirogronian oraz jony amonowe, które wędrują do cyklu ornitynowego, w procesie którego powstaje mocznik.

Glutamina + kation NH4 - glutaminian
Pirogronian + kation NH4 - alanina

Tak więc nadmiar azotu z aminokwasów zostaje zmetabolizowany do mocznika.
A CO SIĘ DZIEJE Z KETOKWASAMI?
Zostają zmetabolizowane do glukozy w procesie glukoneogenezy, teraz w zależności od potrzeb organizmu albo glukoza jest spalana (glikoliza) albo magazynowana w glikogenie ( glikogenoliza ) albo magazynowana w postaci kwasów tłuszczowych.

To tak z grubsza co się dzieje z nadwyżką aminokwasów, i z ich metabolitami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
mr.vein: dzięki za szczegółową odpowiedź i gratulacje za wiedzę
Pomijając, ze z grubsza zdaję sobie sprawę z metabolizmu białek, to moje pytanie było raczej obliczone na retoryczne pytanie o zdrowotne konsekwencje diety wysokobiałkowej. Bo zaręczam, że niektórzy po przeczytaniu tego artu wymyślą dietę-cud pt. 400 g białka dziennie... I dowiedzą się od lekarza co to kwasica. Oby wcześniej niż na OIOMie...

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2062 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14122
SOG ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Troche błedów ortograficznych,ale interesujace.Sog.
Jeżeli do tej pory w twojej diecie białko stanowiło 30 procent, spróbuj znaleśc wysokobiałkowe zaminniki tego co lubisz.
30% bialka to jest jeszcze malo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
chodzi o to ze niektórzy mogą miec problem z dostarczeniem tyle białka, wiec zamienniki o podwyższonej liczbie protein mogą to ułatwic, nie sugerowałem ze to jest mało

ps. dzieki ze sogi

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

drob jaja itd

Następny temat

Olej z wiesiołka czy olej lniany?

WHEY premium