Ciasto:
70g odżywki białkowej
30g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 100ml mleka (robiłem na oko więc ciężko podać dokładną wartość, ale ciasto ma być gęste ale płynne)
Krem:
250g serka mascarpone
150g tłustego twarogu
30-40g wiórków kokosowych
odrobinę słodzika
Polewa:
50g odżywki białkowej
śmietana 30% (tyle żeby po wymieszaniu z białkiem zrobiła się gęsta masa)
10g posiekanych migdałów
odrobinę słodzika (tutaj naprawdę dawałem pare kropel, ale to już jak kto bardzo słodkie lubi)
Dodatkowo filiżanka herbaty owocowej to skropienia ciasta
Zaczynamy od ciasta. Wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Zalewamy mlekiem i miksujemy na gladką masę (najlepiej robić to w głębokiej misce ponieważ ciasto urośnie nam dwu-trzykrotnie). Miskę wstawiamy do mikrofalówki i pieczemy ok 3-4 minuty na 600W (najlepiej obserwować i nie otwierać zbyt często, żeby ciasto nie opadło). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Krem jest bardzo prostą sprawą, bo po prostu wszystkie składniki ze sobą mieszamy, tak samo postępujemy z polewą (krem będzie gęsty, dlatego też radził bym go mieszać ręką nie mikserem. Jak już nam ciasto przestygnie, kroimy je na pół i obie połówki łyżeczką nasączamy herbatą (z wyczuciem ; ) ). 3/4 kremu rozprowadzamy na cieście i zamykamy drugą połową (można też pod krem dodać kilka borówek lub truskawek, owoców które zawierają mało cukru, ale nie przesadzajmy, nadal jesteśmy na tłuszczówce). Wierzch smarujemy resztą kremu, rozprowadzamy polewę i posypujemy siekanymi migdałami. Deser jest odrazu gotowy do spożycia a ja z mojej strony życzę smacznego ; ).