Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Takie pytanie bardziej z ciekawości :P
Wiadomo, że najważniejszymi czynnikami przy miażdżycy jest np. otyłość, palenie, wiek, płeć itd. Jednak jednym z elementów jest też łączenie dużych ilości tłuszczy z węglowodanami w diecie.
Sporo osób jest na dietach zrównoważonych, gdzie mają np. 100 gram tłuszczy i 150 gram węgli. Czy takie proporcje mogą być czynnikiem sprzyjającym powstaniu miażdżycy czy nie ma to nic ze sobą wspólnego?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9059
Napisanych postów
82751
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699853
Same proporcje nic nam nie mówią . Węglowodany są różne oraz tłuszcze rownież . Odpowiednio zbilansowana dieta z prawidłowymi proporcji kwasów tłuszczowych napewno nie będzie szkodliwa dla naszego zdrowia
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6278
Napisanych postów
76084
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755107
Łączenie tłuszczów z węglowodanami nie przyczynia się do miażdżycy. Znaczenie ma przetworzona żywność i brak aktywności fizycznej. Zjedzenie gotowanych ziemniaków + pieczonego schabu to co innego niż zjedzenie tych samych ilości kcal z schabu smażonego w panierce na oleju słonecznikowym z frytkami na tym samym oleju.