Składniki:
- 2 kubki mąki owsianej
- 2 kubki mleka
- 2 jajka ( białka ubite )
- garść jagód / borówek / malin / truskawek
- 1/2 kostki stopionego masła ( w wersji FIT można pominąć )
- 60g brązowego cukru ( w wersji FIT równowartość w postaci stevii / słodzika )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka pasty z wanilii / aromatu waniliowego
- solidna szczypta soli
- garść maku i sezamu
Przygotowanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy masło, mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Mieszamy, po czym dodajemy do środka ubite na sztywno białka , delikatnie mieszając.
2. 2. 3/4 powstałej masy przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wysypujemy następnie warstwę owoców i zalewamy całość resztą ciasta.
3. Wierzch posypujemy makiem i sezamem i wstawiamy do pieca.
4.200C przez ok. 25 minut lub do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy
Wartości (calość)
B: 62,2
T: 138,2
W: 147,6
Kcal: 2080
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html