Składniki:
170 g aktywnego zakwasu pszennego
250 g ciepłej wody
330 g mąki pszennej chlebowej
200 g rodzynek
8 g soli
5 g gorzkiego kakao
15 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Dodać mąkę, sól i posiekaną gorzką czekoladę, rodzynki i kakao. Wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 10 min. Następnie zacząć wyrabianie ciasta*-chwycić porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przycisnąć w środek ciasta; lekko obrócić misę i powtórzyć tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składanie 8 razy, co powinno zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć wyrabianie 2-3 razy, robiąc 10 minutowe przerwy. Po ostatnim wyrabianiu przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). Potem należy je odgazować (uderzamy pięścią w jego środek) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale - uformować 2 kule i umieścić w koszyku do wyrastania) i odstawić do wyrośnięcia na 3-6 godzin (do podwojenia objętości). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika naciąć je i obficie posypać wierzch mąką. Włożyć do piekarnika, wlać wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220st. Piec ok. 35-40 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, wyjąć z foremki i postukać w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos. Ostudzić na kratce.
schematyczny rysunek jak wyrabiać chleb -> http://www.thefreshloaf.com/node/22990/illustration-stretch-and-fold-bowl
WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO BOCHENKA (OK. 750 G)
Kalorie2087kcal
%GDA
Białko 53.9g
Węglowodany 420.4g
Błonnik 21.6g
Tłuszcze 13.7g
Tłuszcze Nasycone 3.9g
Tłuszcze Wielonienasycone 2.9g
Tłuszcze Jednonienasycone 2g
Cholesterol 0mg
Sód 3950.97mg
Smacznego :)
Zmieniony przez - sayuri w dniu 2014-02-25 00:30:29
Zmieniony przez - sayuri w dniu 2014-02-25 00:29:05