Dzień dobry. Mam pytanie. Czy szyje z indyka lub kurczaka to dobre źródło białka, czy raczej głównie kolagen i jest to białko niepełnowartościowe? Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- filet z kurczaka, indyka, itp
- co lepsze pierś z kurczaka czy indyka?
- duze spozycie kurczaka, indyka
- Czy polendwica z indyka to to samo co szynka z indyka i czy też ma duzo białka???
- Piers z indyka a filetowane mieso z uda indyka???
- Piers Kurczaka mozna zastapisc inna czescia ciala tegoz kurczaka ? xD
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Miesa w szyjach to ty wiele nie znajdziesz , jedz normalnie mieso z kurczaka czy z indyka i wliczaj sobie w bilans . Makroskładniki czerpiemy z różnych urozmaiconych źródeł więc i tak nie bedziesz bazował tylko na szyjach :)
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Mięso z szyj idyka,czy kurczaka,są pełnowartościowym źródłem białka.Pozdrawiam.
rower1
...
Napisał(a)
Ważne aby mięso (jakiegokolwiek rodzaju) było dobrej jakości (możliwie nie z chowu przemysłowego), a po drugie to nie kolagen jest imo zagrożeniem, tylko trzeba uważać ile się zjada tłuszczu przy okazji (bo części kurczaka czy indyka kupowane na wagę czasem są mało-, a czasem bardzo tłuste, a w tabelkach kalorycznych jest tylko jakaś średnia, więc jeśli będziesz jeść tego tygodniowo sporo i liczyć tylko wg tabelki, to możesz czasem minąć się z rzeczywistością i swoimi założeniami. Ja czasem nawet z podrobów typu serduszka odcinam i wyrzucam z garść samego tłuszczu...
Natomiast samo mięso z szyjki jest bardzo dobre; kolagen w takiej postaci jest w pewnej ilości bardzo pożyteczny i tak jak już wspomniano - trudno zjeść tych szyjek tyle, aby wagowo było tego mięsa wystarczająco dużo, więc i tak w ciągu dnia będziesz pewnie jeść inne produkty białkowe i nie zaszkodzisz sobie tym, że było tam trochę tego kolagenu w ogólnej puli białka, bo dojdą też inne aminokwasy i go uzupełnią.
Natomiast samo mięso z szyjki jest bardzo dobre; kolagen w takiej postaci jest w pewnej ilości bardzo pożyteczny i tak jak już wspomniano - trudno zjeść tych szyjek tyle, aby wagowo było tego mięsa wystarczająco dużo, więc i tak w ciągu dnia będziesz pewnie jeść inne produkty białkowe i nie zaszkodzisz sobie tym, że było tam trochę tego kolagenu w ogólnej puli białka, bo dojdą też inne aminokwasy i go uzupełnią.
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Jak najbardziej szyję z indyka, czy też kurczaka będą bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczów. Jakie dokładnie są ich wartości odżywcze możesz poszukać w tabelach. Zapewne będą bardzo przybliżone do skrzydełek, ale trochę bardziej ekonomiczne. To, że zawitają białko kolagenowe jest akurat plusem, więc jak najbardziej można je dodać do dobrze zbilansowanej diety jako jeden z jej elementów. Podobnie jak różnego rodzaju podroby, między innymi: wątróbka, żołądki, czy też serca.
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Serca,_żołądki_i_wątróbka__czy_podroby_są_zdrowe_ -a7342.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Serca,_żołądki_i_wątróbka__czy_podroby_są_zdrowe_ -a7342.html
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!