Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Szyje z indyka lub kurczaka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 764

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 181 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3096
Dzień dobry. Mam pytanie. Czy szyje z indyka lub kurczaka to dobre źródło białka, czy raczej głównie kolagen i jest to białko niepełnowartościowe? Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34751 Napisanych postów 25172 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282653
Miesa w szyjach to ty wiele nie znajdziesz , jedz normalnie mieso z kurczaka czy z indyka i wliczaj sobie w bilans . Makroskładniki czerpiemy z różnych urozmaiconych źródeł więc i tak nie bedziesz bazował tylko na szyjach :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 2294 Wiek 4 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 63193
Mięso z szyj idyka,czy kurczaka,są pełnowartościowym źródłem białka.Pozdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Ważne aby mięso (jakiegokolwiek rodzaju) było dobrej jakości (możliwie nie z chowu przemysłowego), a po drugie to nie kolagen jest imo zagrożeniem, tylko trzeba uważać ile się zjada tłuszczu przy okazji (bo części kurczaka czy indyka kupowane na wagę czasem są mało-, a czasem bardzo tłuste, a w tabelkach kalorycznych jest tylko jakaś średnia, więc jeśli będziesz jeść tego tygodniowo sporo i liczyć tylko wg tabelki, to możesz czasem minąć się z rzeczywistością i swoimi założeniami. Ja czasem nawet z podrobów typu serduszka odcinam i wyrzucam z garść samego tłuszczu...
Natomiast samo mięso z szyjki jest bardzo dobre; kolagen w takiej postaci jest w pewnej ilości bardzo pożyteczny i tak jak już wspomniano - trudno zjeść tych szyjek tyle, aby wagowo było tego mięsa wystarczająco dużo, więc i tak w ciągu dnia będziesz pewnie jeść inne produkty białkowe i nie zaszkodzisz sobie tym, że było tam trochę tego kolagenu w ogólnej puli białka, bo dojdą też inne aminokwasy i go uzupełnią.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Mam nadzieję, że autorka się nie obrazi; wczoraj szukałam info na temat szyjek ...

1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Jak najbardziej szyję z indyka, czy też kurczaka będą bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczów. Jakie dokładnie są ich wartości odżywcze możesz poszukać w tabelach. Zapewne będą bardzo przybliżone do skrzydełek, ale trochę bardziej ekonomiczne. To, że zawitają białko kolagenowe jest akurat plusem, więc jak najbardziej można je dodać do dobrze zbilansowanej diety jako jeden z jej elementów. Podobnie jak różnego rodzaju podroby, między innymi: wątróbka, żołądki, czy też serca.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Serca,_żołądki_i_wątróbka__czy_podroby_są_zdrowe_ -a7342.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Twaróg - główne źródło białka

Następny temat

Wybór celu treningowego

Spalanie
Polecane artykuły