Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Spraingi - Dylemat

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 454

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 5
Cześć, pisze z dylematem, który może grono doświadczonych kolegów pozwoli rozwiać.
Otóż młodzieniaszkiem nie jestem bo 42 lata, 43ci idzie. Rok temu dołączyłem do sekcji muay thai (takie widzimisie starego człowieka;))
Treningi ostre, kondycyjne, utwardzania i bardzo mi sie podoba.Jest satysfakcja, forma poprawiona, spary też szły fajnie i daje rade chłopakom, dla których mógłbym być ojcem:)
Jakkolwiek trener zaczął mnie levelować do grupy zaawansowanej i treningi są mieszane z grupą ziomków, trenujących po kilka lat, walczących na zawodach. Sparingi są teraz ostre, zakładamy hełmy ale w trakcie walk i tak plomby na głowę się oberwie nie raz i nie dwa.

Problem w tym, ze niektórzy podchodzą do sparingów normalnie, tj umiarkowane ciosy, techniczne lekkie ruchy kopnięcia, natomiast jest kilku rycerzy, ktorzy każdy sparing traktują jak wojne i chciał nie chciał muszę się lać cios za cios na pełnej parze, bo trener do tego podkręca. Wielu ludzi, którzy chodzili kilka miesięcy na treningi, odpada i nie przychodzi już po sparingach. I tutaj myślę, że tym rycerzom trener to może zawdzięczać.
Zastanawiam sie czy nie czas opuścić grono, bo w sumie lubię sporty walki dobrze sie w tym czuje, uda mam pokopane ale do tego się przyzwyczaiłem bo to element utwardzania. Jakkolwiek systematyczne sparingi i zbieranie chciał nie chciał plomb na banię, nie wiem czy w tym wieku ma sens. Raczej wolalłbym się nie jąkać za rok, dwa w efekcie.
W innym klubie dowiedziałem sie, że trener usuwa ze sparingów osoby, ktore sie za bardzo odpalają a tutaj leci freestajl. Nie ukrywam że odbiera to chęć trenowania mi oraz innym ziomkom po 40tce bo jest nas niewielu którzy nadal sie tam 3mają w tym przedziale wiekowym. W tym wieku raczej człowiek chce chronić głowę. Z trenerem średnio sie da pogadać bo on w sparingach sie nie udziela i ma lekko wywalone czy ktoś z limem wyjdzie czy nie.

Czy ktoś miał taki scenariusz? Podpowiedzcie czy warto czy nie, co byście zrobili, będąc dziadkiem jak ja;)

Zmieniony przez - pioter82 w dniu 2024-12-06 15:11:17
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 116 Wiek 2 lata Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1257
Na Twoim miejscu odpuściłbym, po co się rozbijać skoro raczej nie zamierzasz walczyć?

To sporty walk co w tym dziwnego że ktoś będzie miał siniaka, będzie poobijany? To nie wędkarstwo

Na twoimi miejscu zmieniłbym klub.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1012 Napisanych postów 5430 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 137205
Jak chcesz trenować wyczynowo to zostań.
Jak zależy Ci na rekreacyjnym kopaniu to zmień klub.
Nie da się zrobić omletu nie rozbijając jajek - wybierz co jest dla Ciebie priorytetem: nawalanka czy bardziej zdrowe podejście.
Jak masz takie szczęście że są różne kluby w pobliżu z grupami o różnym poziomie zaawansowania to tylko się cieszyć:)

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 463 Napisanych postów 1085 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13325
Nie możesz sobie dobierać sparing partnerów? Jak nie chcesz z kimś sparować to się mówi w końcu masz 40 lat a nie 7 a jak trenerowi nie pasuje to mu powiedz że nie planujesz startów i żeby się rozpędził łbem w ścianę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 463 Napisanych postów 1085 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13325
No chyba że ego Ci nie pozwala powiedzieć że nie chcesz z kimś robić to wtedy to twój problem
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kręgosłup skolioza mma muay thai

Następny temat

Bail Long FMA a MT lub kickboxing

Spalanie
Polecane artykuły