...
Napisał(a)
Według Was, który sport walki najbardziej angażuje umysłowo, rozwija mózg, w którym trzeba najbardziej myśleć itd. ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU
Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Parter a więc: zapasy, BJJ, judo i wiele tym podobnych. Nie mówię, w uderzanych też trzeba myśleć ale parter to wieczne kombinowanie :]
...
Napisał(a)
To jest inne myślenie niż to które się zazwyczaj nazywa inteligencją. Każdy sport wymaga myślenia, nie ma co się zastanawiać który bardziej. Ciężko nawet odpowiedzieć na takie pytanie, bo w sportach walki uderzanych dostajemy po głowie, a w chwytanych może tego nie ma, ale pewnie przy rzutach efekt może mniejszy, ale pewnie podobny jest i nie ma co się oszukiwać jakieś tam szare komórki tracimy. Tyle że z drugiej strony SW uczą systematyczności, samodyscypliny, no i pewnie w google można znaleźć masę innych plusów.
Wydaje mi się że to mocno przesadzona opinia że w bjj tak dużo się myśli, nawet o grube pieniądze bym się zakładał że kiedyś widziałem/czytałem wywiad z Helio, albo kimś innym z rodziny Gracie, w którym mówił że najgorzej się uczy ludzi bardzo inteligentnych, tylko nie pamiętam dokładnie argumentacji, ale chyba chodziło o to że oni za dużo myślą, analizują, zamiast robić na instynkt, wyczucie i kończy się to tak że zanim coś zrobią to już są poddani.
Zmieniony przez - _radek w dniu 2013-04-05 15:08:51
Wydaje mi się że to mocno przesadzona opinia że w bjj tak dużo się myśli, nawet o grube pieniądze bym się zakładał że kiedyś widziałem/czytałem wywiad z Helio, albo kimś innym z rodziny Gracie, w którym mówił że najgorzej się uczy ludzi bardzo inteligentnych, tylko nie pamiętam dokładnie argumentacji, ale chyba chodziło o to że oni za dużo myślą, analizują, zamiast robić na instynkt, wyczucie i kończy się to tak że zanim coś zrobią to już są poddani.
Zmieniony przez - _radek w dniu 2013-04-05 15:08:51
,,chodzić już umiem, teraz chce umieć latać" Eldoka
...
Napisał(a)
w kazdej SW trzeba myslec... nie ma ze w jednej myslisz bardziej a w drugiej mniej
Pomogłem? Daj SOG'A! ;)
...
Napisał(a)
szachy
nie bardzo rozumiem, o co ma chodzić z z tym "angażowaniem umysłowym"
W każdym sporcie trzeba myśleć i kombinować. Jeśli wyznacznikiem miałaby być płaszczyzna, to pójdźmy klasycznie, MMA? Bo wymaga pomyślunku zarówno w stójce, w zapasach i w parterze.

nie bardzo rozumiem, o co ma chodzić z z tym "angażowaniem umysłowym"

"No matter your goal, achieving it always starts with belief
- do not underestimate the strength within."
http://www.sfd.pl/Lady_M/_The_only_limit,_is_the_one_you_set_yourself_-t958189.html
...
Napisał(a)
Może nie wie czy jest zbyt mądry by sie brać za jakąś zbyt wymagającą sztuke walki
Zmieniony przez - Siara04 w dniu 2013-04-07 16:18:09

Zmieniony przez - Siara04 w dniu 2013-04-07 16:18:09
...
Napisał(a)
jak już wcześniej wspomnieli niektórzy, zależy co rozumiesz pod pojęciem "angażuje umysłowo" . ogólnie pojęta inteligencja ma raczej marginalne znaczenie , dużo ważniejsze są cechy charakteru (pracowitość, wytrwałość, chęć zwycięstwa i ciągłego rozwijania, silna psychika itp). jakbym jednak miał wybrać sport najbardziej rozwijający mózg postawiłbym na wschodnie sztuki walki, w których duży nacisk kładzie się na aspekty umysłowe i duchowe.
...
Napisał(a)
mayweather to zarówno świetny bokser ,ale i znakomity biznesmen także głupi nie jest obstawiam boks.
...
Napisał(a)
bjj jest imo najbardziej wymagajace, mowie tu o technicznych sparingach gdzie wszystko sie dzieje powoli bez spiny
They are the weakest, however strong, who have no faith in themselves or their own.
Poprzedni temat
Strach przed konsekwencjami?
Następny temat
silownia i kick boxing budowanie masy i kondycji
Polecane artykuły