Szacuny
1
Napisanych postów
11
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
88
Siemanko mam takie małe pytanko jestem teraz w 1 kl. technikum,za 3 lata chciałbym iść do szkoły podoficerskiej i w związku z tym mam pytanie czy za te 3 lata nie zabraknie miejsc w wojsku,bo słyszałem ze ma byc okreslona liczba żołnierzy zawodowych.Proszę o szybką odpowiedz.
Szacuny
6
Napisanych postów
162
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4322
Ciężko przewidzieć co będzie za 3 lata... Moim zdaniem to w dużej mierze zależy od tego czy nasz kochany rząd dalej będzie funkcjonować w przekonaniu że 100tys osób z przestarzałym sprzętem jest w stanie obronić cały kraj, licząc na pomoc USA ... A co do szkoły podoficerskiej to chyba jest możliwość kształcenia się także na kierunkach cywilnych, ale poczekaj na odpowiedź kogoś bardziej zorientowanego w temacie.
Szacuny
697
Napisanych postów
6810
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
68305
Miejsc w wojsku nie zabraknie ,rotacja kadry występuje cały czas.
Wojsko polskie przechodzi teraz burzliwy proces reorganizacji, są zmiany w strukturze jak i w szkolnictwie wojskowym, na chwile obecną nie ma możliwości kształcenia w Szkołach Podoficerskich z cywila ( jak ja kończyłem też nie było potem dopiero ten poroniony pomysł wprowadzono) pozostają miejsca tylko dla st.szer zaw którzy odsłużyli conajmniej jeden kontrakt.
Pozostaje nabór na 4 letnie studia oficerskie i centra szkoleń dla starszych szeregowych.
Ma zostać wstrzymany nabór mgr z cywila na studium oficerskie ,w końcu się dopatrzyli że to największa wylęgarnia nieudaczników na świecie i tylko 1 na 100 nadawał się do czegoś innego jak zdechnięcie
Jak będzie za 3 lata tego chyba sami planiści ze SGWP nie wiedzą Część garnizonów jest likwidowana niektóre przenoszone a inne rozwijane.
Moja rada tak przed końcem szkoły zapytaj w WKU lup tworze który powstanie na ich miejsce a potem skonsultuj się z ludźmi na NFoW lub tutaj.
..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
7
Żeleś napisał:"Ma zostać wstrzymany nabór mgr z cywila na studium oficerskie ,w końcu się dopatrzyli że to największa wylęgarnia nieudaczników na świecie i tylko 1 na 100 nadawał się do czegoś innego jak zdechnięcie".
Szacuny
13
Napisanych postów
230
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1700
Ja też wtrącę swoje 3 grosze. Dla mnie to kompletny bezsens, nie powinni wstrzymywać, raczej jakieś testy psycho-fizyczne na wstępie robić, ja mam zamiar iść na studia (kierowany ambicją i tym że jestem pasjonatem tematu, który chcę studiować), lecz swoją przyszłość widzę tylko w mundurze, a najlepiej jako wojskowy specjalista od dziedziny którą będę studiować.