EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Problem z nagarstkiem

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 72

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 78 Wiek 120 dni Na forum 122 dni Przeczytanych tematów 598
Hej, dokucza mi od dłuższego czasu ból nadgarstka, tylko w jednej ręce. Byłem u fizjoterapeuty i nie widzi żadnych nieprawidłowości, powiedział że taka moja natura i nic na to nie poradzi że mnie czasem pobolewa, zalecił jakąś maść i ćwiczenia korekcyjne. Ból mija jedynie jak nie trenuje dłużej np. tydzień lub dwa, jedyne co mi pomaga w trakcie treningu to paski na nadgarstki i unikanie nie których ćwiczeń np. na biceps ze sztangą prostą. Mielibyście jakieś rady jak ewentualnie wzmocnić okolice nadgarstka i czy warto wrzucić suplementację np kolagenem i witaminą c ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9213 Napisanych postów 83565 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 706449
Skoro ból ustępuje po przerwie, a wraca po treningu, to mamy do czynienia raczej z mechanicznym przeciążeniem niż strukturalnym uszkodzeniem (np. więzadeł czy chrząstki)
1

TRENINGI KATOWICE

Kompleksowe prowadzenie online
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 78 Wiek 120 dni Na forum 122 dni Przeczytanych tematów 598
Możliwe że jest to mechaniczne przeciążenie, tylko dlaczego zawsze boli mnie jeden nadgarstek ( prawy ), jeżeli chodzi o lewy to nigdy nie zakładałem na niego stabilizatora, większość ćwiczeń robię oburącz, i czy to pompki czy podciąganie zawsze boli prawy.. z tego co czytam to wygląda to najprawdopodobniej na zespół cieśni nadgarstka, ale to już musiałby potwierdzić lekarz
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12471 Napisanych postów 161991 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240815
Siema

Jeśli ból nadgarstka utrzymuje się przewlekle, ale nie występują obiektywne zmiany strukturalne (np. w RTG, USG), może to sugerować tzw. dysfunkcję przeciążeniową tkanek miękkich – głównie więzadeł, ścięgien, a czasem nerwów. Dla spokoju można by było diagnostykę rozszerzyć.

Skoro fizjoterapeuta nie widzi zmian, a ból ustępuje po przerwie od treningu, bardzo prawdopodobne, że chodzi o przeciążenie mięśni i ścięgien zginaczy lub prostowników nadgarstka. Być może utrzymuje się tam stan zapalny, który na skutek wiekszej aktywności aktywuje się i sprawia ból. Być może trzeba tutaj popracować nad stabilizacją nadgarstka, popracować w nieco innych ustawieniach, płaszczyznach niż te, które wykonujesz jedynie na siłowni.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 20995 Napisanych postów 71653 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 577020
Przy przewlekłym charakterze niewątpliwie toczy się proces zapalny/chorobowy który trzeba zdiagnozoać przy pomocy badań obrazowych - zacznij od rtg+usg. Analiza ćwiczeń/obciążenia oraz prawidłowych technik wykonywania ćwiczeń wskazana.
1

doping & zdrowie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TRT - interpretacja wyników

Następny temat

Łokieć tenisisty - porady

Syrop
Polecane artykuły