SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pasta z tuńczyka

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 43403

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


Witam!

Od jakiegoś czasu Kuchnia SFD jest moim źródłem, jeżeli chodzi o przepisy kulinarne, zawiera przepisy, które rzeczywiście pomagają przy redukcji, oraz budowie masy postanowiłem dodać także jeden z moich sposobów na tuńczyka, może także komuś się przyda…

Zapewne wielu z Was próbowało Pastelli z tuńczyka firmy Lisner, dziś zaproponuję pastę z tuńczyka w smaku podobną, oczywiste tańszą a najważniejsze, że bardziej pożywną i niezawierającą sztucznych dodatków.
Przygotowanie ok. 15 minut.

Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach, nie ten rozdrobniony) - 340g
3 ugotowane jajka - 180g
100g ogórków konserwowych (4 sztuki)
średnia cebula (ok. 100g)

mała łyżeczka majonezu (najlepiej Winiary zawierający omega3-6, lub jakiś light)
łyżka musztardy (najlepiej jakaś słodka - ja dodaję Ankorp krem z gorczycy z miodem)
szczyptę pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy jaja na twardo, obieramy cebulę a następnie parzymy w ciepłej wodzie ok. 5 minut, (aby zniwelować intensywny smak i zapach).
Ja wszystkie składniki wrzucam kolejno do miksera zaczynając od cebuli i ogórków, następnie tuńczyk, jaja, a na końcu majonez z musztardą i pieprz.
Oczywiste, że aby uzyskać konsystencje pasty mikser musi być raczej konkretny, w przeciwnym wypadku czeka nas krojenie w kosteczkę wszystkich składników.

Zastosowanie:
Jest to pasta zawierająca najwyższej jakości białko - jaja kurzego oraz tuńczyka. Jem przeważnie jako drugie śniadanie. Można jeść solo lub np. z chlebem razowym, jak kto woli.

Ps. Jak najbardziej nadaje się na redukcję, ja stosowałem często przy low carb, zapewne niektórzy się skrzywią na myśl o tej łyżeczce majonezu, ale tak jak pisałem można wykorzystać ten zawierający zdrowe dla organizmu tłuszcze, można majonez także pominąc.

B T W na całość 700g:
B: 82g
T: 28 g
W: 11g
Kcal: 628

BTW na 100g:
B: 11,7g
T: 4g
W: 1,6g
Kcal: 89,7

Smacznego!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 35 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765


5
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 311 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6003
Smaczne to?

Człowiek to ogniwo pośrednie ewolucji: pomiędzy małpą a istotą myślącą.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 815 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 40011
Wygladem to raczej nie zacheca ale pewnie smaczne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10971 Napisanych postów 50339 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
za***iście smaczne , też tak sobie robie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4938 Napisanych postów 21619 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 93517
napewno jest ok ;) chociaz ja bym dodala jeszcze ketchup
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1142 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25547
lepsze wychodzi z makreli...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szbyko i łatwo- mus białkowy

Następny temat

pomysł_na_kaszę_gryczaną

nutloveb