Kanapki może nie są najbardziej wyszukanym daniem, jednak przy czasowym niedoborze, stanowią czasami najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Pasty sprawdzają się tutaj znakomicie, bo są pożywne, nie są suche, można je zrobić samemu lub wybrać gotową ze sklepu - a wybór jest naprawdę spory.
Jedną z propozycji jest Pasta z tofu z papryką i chilli z serii LUNTER. Opakowanie wygląda jak typowy pasztet, ale za to jest małe i szybko się je zużyje - a trzeba pamiętać, że takie pasty nie zawsze mogą stać tygodniami w lodówce.
Pasta z tofu ma dość dobrą kaloryczność - 160 kcal w 100 g produktu, do tego warto zaznaczyć, że praktycznie nie zawiera cukru. Złożona jest z wody, tofu, okary (pulpa sojowa powstająca przy produkcji tofu) i przypraw. Można zatem powiedzieć, że skład jest prosty i przyjazny dla naszego zdrowia.
Pasta ma dość zwartą konsystencję, jest gęsta, ale dobrze się rozsmarowuje. A jak smakuje? W pierwszej chwili sprawia wrażenie łagodnej paprykowej pasty i można pomyśleć, że tego chilli to jest tam nie za wiele. Po chwili jednak dociera do nas pikantny posmak. Pasta jest smaczna i może być nie tylko dodatkiem do kanapek, ale także do warzyw pokrojonych w słupki.
Skład
Woda, tofu 21% (nasiona soi 57%, woda), okara (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, suszone drożdże, modyfikowana skrobia kukurydziana, cebula, płatki czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, mieszanka przypraw, chilli 0,3%.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna (na 100 g): 160 kcal
- Tłuszcz: 12 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g)
- Węglowodany: 8,0 g (w tym cukry: <0,5 g)
- Białko: 5,0 g
- Sól: 1,2 g
Pasta z tofu z papryką i chilli ma dobry skład, dobrze smakuje i może stanowić ciekawe urozmaicenie śniadań lub kolacji. Doskonale będzie komponowała się z wieloma warzywami. Polecam!
Gdzie kupić: Rossmann
Cena: 4,59 zł