...
Napisał(a)
Mam pytanie .Ktos tu na forum kiedys powiedział że Laktoza=Glukoza+Galaktoza , a galaktoza ma taki sam szlak metaboliczny co fruktoza. Czy to prawda?
...
Napisał(a)
praktycznie tak samo
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
zgadza sie, galatoza powstaje z z jelitowej hydrolizy laktozy. Zarówno galaktoza jak i fruktoza moze ulegać zamianie na glukoze, jednak szlaki metaboliczne obu monocukrów trochę sie różnią. Niestety, nie bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi w tym pytaniu?
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
galaktoza bardzo szybko ulega w watrobie zamianie na glukozę, która następnie włączana jest w cykl glikolizy. Galaktoza "nie zalewa" wiec bardziej jak glukoza. Z fruktozą jest troche inaczej. Ten monocukier omija najwolniejszy etap glikolizy i w dosć szybkim tempie nasila syntezę triglicerydów.
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
Ja tylko wtrącę słówko w sprawie mitu "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów"... Oczywiście - wszystko, co napisał Darek jest prawdą. Jednak teraz zależy, jaki mamy cel w spalaniu tłuszczu. Jeżeli tylko energetyczny - by dobrze służyły nam jako źródło energii podczas wysiłków - to faktycznie warto zadbać o właściwą podaż węglowodanów.
Jeżeli jednak, priorytetem naszym jest redukcja taknki tłuszczowej, to podaż węgli warto zminimalizować. Dla czego?...
1. Lipoliza (rozpad tłuszczu zapasowego) zachodzi intensywniej przy niedoborze glukozy, bo ta jest niezbędna do estryfikacji - budowania molekuł tłuszczu zapasowego.
2. Przy niedoborze glukozy splanie tłuszczu jest mniej efektywne, co powoduje, że organizm musi spalić go więcej, dla osiągnięcia określonego zysku energetycznego.
Jeżeli jednak, priorytetem naszym jest redukcja taknki tłuszczowej, to podaż węgli warto zminimalizować. Dla czego?...
1. Lipoliza (rozpad tłuszczu zapasowego) zachodzi intensywniej przy niedoborze glukozy, bo ta jest niezbędna do estryfikacji - budowania molekuł tłuszczu zapasowego.
2. Przy niedoborze glukozy splanie tłuszczu jest mniej efektywne, co powoduje, że organizm musi spalić go więcej, dla osiągnięcia określonego zysku energetycznego.
S. Ambroziak
Poprzedni temat
CREAFUSION i biegunka?!!
Następny temat
glukozamina, osteoblock czy cos innego?
Polecane artykuły