Mam takie lamerskie pytanie... Ale zaczynam dopiero swoją przygodę z siłownią...Mam 20 lat i przez ostatnie kilka lat zajmowałem się capoeira i bjj i siłka nie była mi potrzebna, jedynie streching i ćwiczenia ogólnorozwojowe w domu... Na czym polega progresja i w przypadku jakich ćwiczeń na siłowni ją stosować??? Wiem mniej więcej, że chodzi o zmniejszanie powtórzeń w serii np.: 12 - 10 - 8 - 8, ale nie wiem przy jakich ćwiczeniach powinna być stosowana... Dziękuję za każdą odpowiedź!
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
progresja (trening piramidalny) polega na stosowaniu-przy wykonywaniu kilku serii danego ćwiczenia-pierwszej serii z małym obciążeniem i dużą ilością powtórzeń, by w kolejnych seriach zwiększać obciążenie jednocześnie zmniejszając proporcjonalnie liczbę powtórzeń.
czyli w pierwszej serii zakładasz np. 70 kg, machasz tym 12 razy (ciezar musi byc dobrany tak, aby przy ostatnim powtórzeniu miec zapas jeszcze 1-2 powtórzen), nastepnie dokładasz kg, zmniejszając ilosc powtórzen. Czyli np. zakładasz 75 i machasz tym 10 razy (rownierz tu musi byc zapas 1-2 powtórzen). Później kolejne +kg, a -ruchy. (czyli np. 80 kg, 8 ruchów). Wartosc dodawanych kg, zalezy od stazu/wytrzymałosci mięśni. W ostatniej serii nie zostawia juz sie raczej tego zapasu powtórze. Dokłada sie (z reguły) od 2 do 10 kg (to tez zalezy od ćwiczeń).
Progresje stosuje sie w ćwiczeniach złozonych - czyli takich które angazuje kilka stawów (np. wyciskanie na płaskiej, wiosłowanie w opadzie, martwy ciąg itp). W ćwiczeniach ilozowanych stosuje sie staly ciezar (np. rozpiętki, modlitewnik, wznosy ramion bokiem itp).
Jednak jesli wczesniej nie miales systematycznych treningów na siłce, moze powinieneś zaczac od ACT? Ogólnorozwojówka - ale systematyczna i przemyslana. no chyba ze wczesniej na silowni bywałes z przemyslanym treningiem..
czyli w pierwszej serii zakładasz np. 70 kg, machasz tym 12 razy (ciezar musi byc dobrany tak, aby przy ostatnim powtórzeniu miec zapas jeszcze 1-2 powtórzen), nastepnie dokładasz kg, zmniejszając ilosc powtórzen. Czyli np. zakładasz 75 i machasz tym 10 razy (rownierz tu musi byc zapas 1-2 powtórzen). Później kolejne +kg, a -ruchy. (czyli np. 80 kg, 8 ruchów). Wartosc dodawanych kg, zalezy od stazu/wytrzymałosci mięśni. W ostatniej serii nie zostawia juz sie raczej tego zapasu powtórze. Dokłada sie (z reguły) od 2 do 10 kg (to tez zalezy od ćwiczeń).
Progresje stosuje sie w ćwiczeniach złozonych - czyli takich które angazuje kilka stawów (np. wyciskanie na płaskiej, wiosłowanie w opadzie, martwy ciąg itp). W ćwiczeniach ilozowanych stosuje sie staly ciezar (np. rozpiętki, modlitewnik, wznosy ramion bokiem itp).
Jednak jesli wczesniej nie miales systematycznych treningów na siłce, moze powinieneś zaczac od ACT? Ogólnorozwojówka - ale systematyczna i przemyslana. no chyba ze wczesniej na silowni bywałes z przemyslanym treningiem..
...
Napisał(a)
Ja dodam, że w ćwiczeniach izolowanych też stosuje się progresję ciężarów. Charakter progresji zależu tutaj głównie od celu twojego treningu.
Moim zdaniem powinieneś jednka w początkowym okresie darować sobie progresję i ćwiczyć ciężarem którym w każdej serii dasz radę zrobić od 8 do 12 ruchów. Na progresję przyjdzie czas jak przygotujesz stawy, ścięgna i mięśnie.
Moim zdaniem powinieneś jednka w początkowym okresie darować sobie progresję i ćwiczyć ciężarem którym w każdej serii dasz radę zrobić od 8 do 12 ruchów. Na progresję przyjdzie czas jak przygotujesz stawy, ścięgna i mięśnie.
1
BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!