“Gainer” czyli odżywki węglowodanowo - białkowe, w skład których wchodzą:
-węglowodany: maltodekstryny, sacharoza, glukoza, fruktoza, czasem również inne sacharydy, np. Vitargo czy skrobia woskowa,
-białko: najczęściej białka mleczne (serwatkowe i kazeinowe), a niekiedy pojawiają się dodatki protein jajecznych, wołowych, pszenicznych, sojowych i innych.
-dodatki witaminowo-mineralne: najczęściej witaminy z grupy B, ale niekiedy występuje kompleks witaminowo-mineralny,
-dodatki funkcjonalne: m.in. kreatyna, aminokwasy BCAA wraz z glutaminą, a także tauryna, l-karnityna, błonnik i wiele innych.
Produkt tego typu jest idealnym rozwiązaniem dla osób szczupłych z szybkim metabolizmem, które mają problem z dostarczaniem odpowiednio dużej ilości kalorii z konwencjonalnej żywności.
Bardzo istotny jest czas kiedy będziemy przyjmować odżywkę węglowodanowo-białkową. Ze względu na to, iż jest to żywność wysokoprzetworzona i jest źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów najlepszą porą na jej spożycie jest czas zaraz po treningu, a następnie, w ciągu kolejnych kilkudziesięciu minut, zjedzenie konwencjonalnego posiłku. Spożycie cukrów prostych po aktywności fizycznej nie stwarza istotnego zagrożenia dla estetyki sylwetki, ponieważ organizm nastawiony jest na odbudowę tkanki mięśniowej i uzupełnienie rezerw energetycznych w postaci glikogenu.
W drodze wyjątku gainer można przyjmować także o innych porach, ale raczej nie zaleca się traktowania jej jako pełnowartościowego posiłku, a co najwyżej jego uzupełnienie. Należy jednak mieć na uwadze, że choć tzw. masówki są smaczne, wygodne oraz są źródłem pełnowartościowego białka, to ich jakość odżywcza jest znacznie niższa niż konwencjonalnej, niskoprzetworzonej żywności.
Ranking produktów: https://www.sfd.pl/rankingSuplementow.html?category=142
Więcej: https://www.sfd.pl/Najlepszy_gainer-t1084814.html#post1
https://www.sfd.pl/jakie_odzywki_na_mase-t212733.html
https://www.sfd.pl/NAJLEPSZY_GAINER!!!-t140074.html
Sklep: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Mass_Acceleration-opis33363.html#wartosci
