Jest liderem w tym dzialeSzacuny
2307
Napisanych postów
17102
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
90281
Powinno być: "a tak na prawdę jest odwrotnie". Yoshi dał ciała :P
I was at this lecture about concussions and I had eight out of the 10 symptons the guy talked about. For example, mood swings, forgetfulness, trouble sleeping. Back in my day, we used to believe that the more punches you took, the more you could take. It’s actually the opposite. The more you take, the less you’ll be able to handle in a fight.
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
Szacuny
84
Napisanych postów
378
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
29513
To czy kariera się na kimś odbije jest mocno indywidualna kwestią, są pięściarze którzy toczyli wielkie wojny i po dziś dzień się dobrze trzymają. W boksie największym problemem jest to, że zawodnik dostaje ciężki knockdown, ledwo wstaje i dalej walczy, mocne gnp przez 5 rund też jest wyniszczające, jednak największym problemem są te sparingi. Dobrze, że świadomość rośnie, jednak nadal w polskich klubach zawodnicy podczas okresu przygotowawczego sparują 5 razy w tygodniu i to dosyć mocno. Nie oszukujmy się 2 miesiące ciągłego okładania głowy wpłynie negatywnie na mózg zawodnika. Jeżeli ktoś trenuje w klubie gdzie jest przyzwolenie na to, by knockoutować kolegę na sparingu, polecałbym opuścić ten klub i nigdy do niego nie wracać. Sparować się powinno rzadko i te sparingi powinny wyglądać tak:
5463
Napisanych postów
17617
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
163036
Ja Wam powiem ze po na okraglo dwoch dekadach tajskiego, bez walk zawodowych czy amatorskich wylaczajac jedne lokalne zawody w wieku 16 lat, mam wiele z opisanych przez np Wanda tradycyjnych objawow. Nie trzeba sie lac nie wiadomo jak na sparringach, nie trzeba miec ciezkich nokautow, moj lekarz twierdzi ze lekkie ale wieloletnie obijanie lba jest gorsze niz pojedyncze ciezkie nokauty na dluzsza mete. Wiec jestem przykladem 40 latka amatora ktory nigdy nie walczyl, ktory ma wiekszosc typowych symptomow.
Pozostaje kwestia indywidualna i ona jest chyba najbardziej znaczaca. Niektorym nic nie dolega po karierach sportowo, a innym dolega po amatorce. Moj kumpel walczyl w boksie od 14 do 21 Roku zycia, byl amatorskim mistrzem Polski, i po 7 latach treningow cierpi na te objawy, mimo ze juz dawno nie boksuje w ogole
2307
Napisanych postów
17102
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
90281
Może to "tylko" zwykła depresja, w końcu od niej też mogą być problemy z pamięcią czy nerwowość. Napisałem w cudzysłowie bo depresja to nie jest coś tak niewinnego jak się wydaje ludziom którzy jej nie mają
Liczę że okaże się że te ultradźwięki będą skuteczne w leczeniu wszelkich demencji i innych kurestw u ludzi
Zmieniony przez - Puar w dniu 2019-05-02 23:58:47
1
"Dzięki za złoto, mój ty bohaterze" - 100 dan Diego.
Szacuny
3271
Napisanych postów
22804
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
208988
Niestety, ale sporty walki są bardzo kontuzjogenne i to jest m.in. powódw dla, którego zerwałem z boksem. Nie chcę mieć urazów głowy. Jednak jest mi ona potrzebna do wielu rzeczy i zwyczajnie się tego boję. Ważę te 90kg i przy odpowiednim treningu łapię kg i nie ma nawet z czego ścinać, bo fatu wiele na mnie nei ma. Widać górne mięśnie brzucha, więc z treningiem łapię mieśnie i ważę jakieś 95+kg. Generalnie w tej kat. wagowej, gdzie w amatorce to jest waga ciężka to strzały ważą.