Szacuny
2
Napisanych postów
288
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
6721
Zaczynem teraz drugi cykl z kreatyna. Chce dokupic do tego glutamine lub HMB. Nie wiem co lepiej, chodzi mi o duzy przyrost, ale wiem, ze po cyklu kreatynowym to co siez wciagu niego zdobylo spada. Czy to prawda, ze HMB utrzymuje to co zbudowalismy w czasie brania kreatyny? Wiec co lepiej kupic HMB czy glutamine? Z góry dziekuje za odpowiedz.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja osobiscie bym polecal HMB. Ogolnie uwazany jest za doskonaly podtrzymywacz tego co zrobiles na kreatynie poza tym po nim masz niezla definicje miesnia. Nie oczekuj gigantycznych przyrostow to zestawienie bardziej jest nastawiona na zwiekszenie rozpadu ATP z czym wiaze sie uwalnianie energii. Mowiac po ludzku po kreatynie i HMB bedziesz mial o wiele wiekszego powera niz po samej kreatynie. Na uczelni czytalem opracowanie o takiej mieszance suplementow i sie do niej przekonalem (sam biore) jednak na dzialanie HMB trzeba poczekac pare tygodni.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
glutamina zwieksza pule aminokwasow we ustroju bo z niej powstaje ok 61% wszystkich aminokwasow, a HMB przeciwdziala rozpadowi bialek. jezeli dostarczasz odpowiednio duzo aminokwasow to HMB bedzie o wiele lepsze bo o ok 400% zwieksza ich przyswajalnosc. glutamina tez jest swietnym suplementem ale na pewno nie da takich efektow jak HMB (ktory o mimo wszystko jest drozszy) najlepiej jakbys bral oba w/w suplementy jednoczesnie.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
i jeszcze jedno HMB utrwali wyniki lepiej od glutaminy, i odpowiadajac na wczesniejsze pytanie: mozna je brac w czasie i w przerwie cyklu kreatynowego.
Szacuny
2
Napisanych postów
288
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
6721
No i tu jest problem bo narazie nie mam siana na oba, moze przy nastepnym cyklu. No, a teraz jestem rozdarty bo, jedni pisza, ze lepiej HMB, a drudzy, ze glutamine. Szukalem, w archwium i zdanbia sa podzielone. Ostatnim razem bralem kreatyne plus wheya i bylo super, ale potem to spadlo, troche zostalo, ale nie duzo, a teraz nie wime co zrobic :/
Szacuny
10
Napisanych postów
305
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
27620
zgadzam sie, glutamine i hmb powinno sie brac jednoczesnie
sa to wprawdzie podobne zwiazki ale nie takie same.
odp prosta jedno i drugie.w jakiejs kulturystyce bylo o tym duzo napisane. poszukaj.