Gdy biorę udział w różnych wydarzeniach sportowych, czy jest to bieg, czy triathlon, a czasem nawet w życiu prywatnym widzę ludzi w ortezach, usztywniaczach i innych „wspomagaczach” na stawach. Podejrzewam, że powód jest prosty, boli mnie kolano, założę ortezę, to mi pomoże. Osobiście uważam, że jest to podejście w stylu zabandażowania głowy gdy ma się migrenę. Moim zdaniem ludzie idąc do ortopedy słyszą „nie może Pan/Pani biegać”, myślą „JA nie mogę! JA?! Potrzymaj mi piwo i PATRZ!” Kupują coś, co może (ale nie musi) im zmniejszyć poziom bólu i biegają dalej. A co lekarz tak naprawdę mówi to: „Nie może Pan/Pani biegać, jak teraz Pan/Pani biega.”, a co za tym idzie chodzi mu o zmianę mechaniki biegu, bo obecna powoduje nadużycia w niektórych miejscach, które później objawiają się bólem. Zatem schowajmy ego w kieszeń i zacznijmy od podstaw. Większość kontuzji w bieganiu wywodzi się od problemów ze stopami, a mianowicie tym, że są osłabione przez chodzenie w złym obuwiu. Obuwiu z wkładkami, podniesioną piętą itp. itd. Zatem większość kontuzji możemy wyeliminować chodząc boso i wzmacniając stopy, pracując palcami u stóp i rozciągając stopy (TAK! Rozciągając stopy). Jak zacząć pracę nad stopami? O to kilka zasad, które należy stosować w życiu aby wzmocnić stopy:
- Zasada pierwsza, gdy nie musisz mieć butów chodź boso. Siedzisz przy biurku? Zdejmij buty. Jesteś w domu? Zdejmij buty.
- Zasada druga, gdy oglądasz telewizję rozciągaj stopy. Możesz skorzystać z separatorków lub włożyć palce dłoni między palce stopy i pracować tak splecionymi palcami na boki, rotować stopę itp.
- Zasada trzecia, chodzić w butach szerokich i płaskich (bez przewyższenia między palcami, a piętą tzw. zerowym dropem). Marki, które mają takie buty to Vans, Merrell, Vivobarefoot, Altra Running Polska. Niestety drogie Panie, ale szpilki odpadają jako obuwie codzienne.
- Zasada czwarta, ćwicz boso tak często jak tylko możesz.
P.S.
Japonki możecie wyrzucić do kosza
#barefoot #silnestopy
- Zasada pierwsza, gdy nie musisz mieć butów chodź boso. Siedzisz przy biurku? Zdejmij buty. Jesteś w domu? Zdejmij buty.
- Zasada druga, gdy oglądasz telewizję rozciągaj stopy. Możesz skorzystać z separatorków lub włożyć palce dłoni między palce stopy i pracować tak splecionymi palcami na boki, rotować stopę itp.
- Zasada trzecia, chodzić w butach szerokich i płaskich (bez przewyższenia między palcami, a piętą tzw. zerowym dropem). Marki, które mają takie buty to Vans, Merrell, Vivobarefoot, Altra Running Polska. Niestety drogie Panie, ale szpilki odpadają jako obuwie codzienne.
- Zasada czwarta, ćwicz boso tak często jak tylko możesz.
P.S.
Japonki możecie wyrzucić do kosza

#barefoot #silnestopy