KOSA KK
„Goju nalezy do 5podstawowych styli karate „- słyszałem tylko o czterech ale może ktoś mnie poprawi :
Shotokan:
Styl stworzony przez "ojca współczesnego karate" Gichina Funakoshi ( 1869 - 1957 ). Bazuje na doskonałości technicznej i precyzji uderzenia. Kwintesencją stylu jest uderzenie zwane "oi-zuki", wykonywane przy silnym skręcie bioder. Ideałem jest walka zakończona jednym, dokładnym ciosem. Sam Funakoshi był raczej zwolennikiem form ruchowych ( kata ) niż walki. Według niego wszystkie akcje karateki powinny rozpoczynać się i kończyć blokiem. Uważał, że umiejętność atakowania jest zupełnie niepotrzebna. Jego mottem było zresztą: "
Karate ni sente nashi" ( "W karate nie ma agresji" ). Prawdziwy karateka nigdy nie działa pierwszy - jego ruchy są jedynie odpowiedzią na atak. Idealną akcją defensywną jest blok, po którym atakujący traci chęć do dalszej walki. Techniki są zazwyczaj krótkie i silne. Postawy muszą być niezachwiane.
Shito-ryu:
System stworzony przez mieszkańca Okinawy, Kenwa Mabuni ( 1893 - 1957 ) studjującego u tego samego mistrza co Funakoshi. Podobnie jak shotokan, styl ten bazuje na szybkich i dokładnych akcjach. Zazwyczaj przeciwnik jest jeden, nieuzbrojony. Kenwa był miłośnikiem kata - jest ich w tym stylu ponad 60.
Wado-ryu:
Ciekawy styl karate stworzony przez Hidenori Otsukę. Ciekawy z tego względu, że Hidenori był również mistrzem jiu-jitsu. Wpływ tej sztuki walki odbił się na Wado w znaczny sposób. Styl ten nie ma w arsenale twardych bloków i zasłon a raczej miękkie zwody i uniki. Sama jego nazwa oznacza zresztą "drogę pokoju / harmonii". System ten jest uznawany za jeden z najszybszych: ataki karateki są błyskawiczne.
Goju-ryu:
Styl utworzony przez Gogena Yamaguchi i Miyagi łączy siłę ( go ) i miękkość ( ju ). Najbardziej znanym elementem tego stylu jest kata sanchin: wykonuje się je bez bluzy, tak aby widoczne były mięśnie brzucha. Istotnym elementem jest tutaj charakterystyczny, chrapliwy oddech i praca mięśni.
POZDROWIENIA !!!
Crude_B