WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Domowa siłownia - wybór sprzętu

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 152

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 6 dni Przeczytanych tematów 54
Siema, postanowiłem wrócić do treningów(wspinałem się swego czasu sporo) - budowa ektomorfik, 68kg przy 180cm, odkąd mi się córa urodziła(5 lat) to siedzę w domu przy pracy zdalnej, czas coś z tym zrobić - chciałem zainwestować w domową siłownię, tak do 1000PLN, nie chcę iść w sztangę, bo miejsca w domu mało, a hantlami wydaje mi się, że ogarnę co trzeba.
Czy taki zestaw będzie ok? Nie jestem przekonany czy w tej ławce mogę opuścić tylko jedną stronę żeby robić klatkę pod różnymi kątami.
https://sport-blast.pl/hantle-zeliwne-2x30kg
https://sport-blast.pl/lawka-treningowa-skladana-do-cwiczen

Dodatkowe pytanie - od pracy biurowej(a pracuję często na dwa etaty, po 12h dziennie przed komputerem, często też w weekendy) czasem nadgarstki i kolana bolą, ale tu mam wrażenie, że jak tylko zaczynam coś więcej się ruszać to ból przechodzi - czy hantle są dobrym pomysłem?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 35317 Napisanych postów 27046 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286754
Ławkę regulowaną obowiązkowo i na start masz fajne podstawy .Nie bierz tej ławki bo szybko będziesz żałował
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 205 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7575
i z talerzami pomyśl bo na sztangielce mało miejsca
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7018 Napisanych postów 63195 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 787070
Ławka regulowana to podstawa więc takiej nie kupuj, co do obciążenia jak masz w zestawie z hantlami małe krążki takie po 2,5kg czy 1,25kg to już takich nie dokupuj bo szkoda kasy.

Na początek ujdzie ale szybko Ci braknie obciążenia i później warto rozbudować zestaw o jakieś poręcze, drążek czy stojaki do przysiadów jeśli pozwala miejsce.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2026-03-24 06:58:21
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 6 dni Przeczytanych tematów 54
https://www.marbo-sport.pl/product-pol-28634-Lawka-wielofunkcyjna-skladana-prosta-skosna-MH-L104-Marbo-Sport.html

coś takiego będzie ok?

Te mniejsze obciążenia nie są drogie, a wydaje mi się, że łatwiej będzie dobrać ciężar odpowiednio pod progresowanie na mniejsze partie mięśni - mylę się?
Drążek mam zamontowany, mam też kółka gimnastyczne, ale tam to trochę sa słaby core na razie jest, bo ręce uciekają, a nie mogę sobie pozwolić na wyłapanie kontuzji.

Zmieniony przez - stalowy_deszcz w dniu 2026-03-24 19:53:10

Zmieniony przez - stalowy_deszcz w dniu 2026-03-24 19:53:28
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 35317 Napisanych postów 27046 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286754
Ja u siebie mam 8 x 1.25 - 8 x 2.5 - 8 x 5 kg - 4 x 10kg i mi to wystarcza na luzie , jest fajnie urozmaicone
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6427 Napisanych postów 79124 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773752
Osobiście jestem zdania, że jeżeli masz bardzo małe fundusze i jeszcze dodatkowo mało miejsca w mieszkaniu, to inwestowanie w domową siłownię jest złym rozwiązaniem. Lepiej po prostu ruszyć na spacer i pójść na tę siłownię. Szczególnie, że masz bardzo siedzący tryb życia, pracując zdalnie.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Split - ocena

Następny temat

Trening Push Pull - ocena

electro
Polecane artykuły