CZAS NA SPALANIE, ZGARNIJ -40% Z KODEM: BURN40
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Domowa siłownia - wybór sprzętu

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 201

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 13092
Witam, prośba do bardziej doświadczonych kolegów o ocenę sprzętu i ewentualnie porady i wskazówki. Ze względów prywatnych nie mam opcji chodzić na siłownię, więc chce sobie ją stworzyć w warunkach domowych. Zestaw były to drążek na ścianę, ławka, stojak pod sztangę, hantle, gryf mocno łamany, sztanga. Myślę że na taki FWB domowy by wystarczyło w pełni. Wzrost 168cm

Teraz pytania:
1. Myślałem sztangę, hantle i gryfy ogarnąć na rozmiar do 30mm.... Żeby wszystko szło na jednym zestawie obciążeń i można było je wymieniać. Dobrze myślę czy jednak brać np. sztangę dużo drożej ale olimpijski wymiar 50mm?
2. Sprzęt:
Tu drugie pytanie: na śrubę czy gładkie? Czy ma to jakąś dużą różnicę w domowych warunkach?
3. Sprzęt
Ławka
https://allegro.pl/oferta/lawka-do-cwiczen-marbo-sport-ms-l102-2-0-17170339813
Stojak
https://allegro.pl/oferta/stojaki-treningowe-pod-sztange-przysiady-z-asekuracja-200-cm-ksg005-16390875721

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17790 Napisanych postów 133093 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1465444
co do stojaków sprawdź sobie rozstaw czy Ci będzie pasował, mozesz na ziemi sobie rozysować linie prostą i zobaczysz czy wygodnie między 106 cm się będzie Ci stało, tak samo wyciskanie się na ziemi połóż i zobacz czy nie za wąski np jest rozstaw.

Co do grydfu popatrz na senę obciazenia myślę że fi 28 to taki standard i pod to dobieraj gryfy nie ma linku do gryfu ale może częsć chwytna to 30mm a na obciazenie 28.5

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 73 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 13092
Ok, dzięki za spostrzeżenia, to będę szukał wszystkiego w kierunku 28mm. Jeszcze co do gryfu długiego...mam wzrost 168, myślisz że 180 będzie ok czy jednak iść w dluzszy, 200 lub 220? I również 28mm. Może będę martwy też ćwiczyć to powiedzmy że około 200kg max wyciągnę, kiedyś dźwigałem 150...i teraz czy taki gryf 28mm będzie ok?
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17790 Napisanych postów 133093 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1465444
jak masz miejsce bierz ten 220

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
QUEBLO Moderator
Ekspert
Szacuny 2344 Napisanych postów 30751 Wiek 41 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 271592
Sprawdź max udźwig takiego gryfu. Te z lepszych firm mają z reguły 200-250kg
Do wiekzych ciężarów to już bardzo sporadycznie się trafiają i jednak trzeba celować w "olimpijskie".
Długość, 180cm będzie ok ale dluzszy też będzie dobry,a jeśli będzie miał więcej miejsca na talerze to nawet lepiej. Po wymiarach można sprawdzić

"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6351 Napisanych postów 78335 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768809
Rzeczywiście gryf wyrzucony przez Ciebie wydaje się najsłabszym elementem z tych, które planujesz zakupić. Osobiście źle mi się trenuję takimi, o dość wąskiej średnicy. Sugeruję tutaj dołożyć trochę i kupić lepszej jakości, standardowy gryf 20 kilogramów. Koszt takiego jednak będzie dużo większy. Sugeruję jednak w przypadku komponowania domowej siłowni myśleć przyszłościowo i kupić dobrej jakości sprzęt. W przypadku stojaków, uważaj w sytuacji, gdy będziesz je używał do wyciskania. Sztanga może z nich zjechać lub odbić. Zabezpieczenie jej jest średnie.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyciąg stacjonarny górny i dolny

Następny temat

Stojaki z asekuracją - wybór

fru
Polecane artykuły